Home / EU / Damanaki er klar til makrelaftale

Damanaki er klar til makrelaftale

Mandag aften var fiskerikommissær Maria Damanaki meget klar i mælet, da hun i Europa Parlamentet i Strasbourg skulle forklare EU’s holdning til den igangværende makrelstrid med Island og Færøerne. Hun argumenterede således for, at EU og Norge må anerkende, at makrellen har flyttet sig, og Island og Færøerne derfor skal have en større andel af kvoterne i fremtiden.

– Jeg er nødt til at understrege, at vi har behov for en aftale. Og for at kunne indgå en aftale er vi nødt til at forstå og acceptere, at bestanden ikke blot har spredt sig, men er flyttet til Islandsk og Grønlandsk farvand. Det er vi nødt til at huske på, hvis vi virkelig vil have en aftale, sagde Maria Damanaki og tilføjede:

– Hvis vi bare siger, at vi vil beholde fisken for os selv, er det ikke et godt udgangspunkt for en aftale. Det er min holdning.

Damanaki pegede også på, at der netop nu er en god mulighed for at indgå en aftale mellem de mange parter i sagen, fordi rådgivningen for 2014 stiller store kvotestigninger i sigte.

Men samtidig understregede Maria Damanaki, at hun fortsat er af den opfattelse, at såvel Island som Færøerne har optrådt yderst uansvarligt ved at lave egne kvoter for makrel, og hun derfor ikke er villig til at indgå en aftale for enhver pris.

– Det vil være en aftale på et realistisk grundlag, der dog anerkender, at bestanden ikke kun er vores. Så at lade EU og Norge fiske 90 procent af bestanden er ikke en mulighed for mig, sagde hun under Europa Parlamentets debat mandag aften i denne uge.

About Kim Vejrup

Kommunikationschef i Danmarks Fiskeriforening kv@dkfisk / (0045) 2019 4678