Home / Udland / Den spættede sæl invaderer den norske sydkyst

Den spættede sæl invaderer den norske sydkyst

Foto: Asbjørn Aanonsen, Tvedestrand kommune

Foto: Asbjørn Aanonsen, Tvedestrand kommune

Den spættede sæl har nu også fundet sig til rette langs de sydnorske kyster. Det fortæller Havforskningsinstitutet som i løbet af vinteren har talt spættede sæler på steder, hvor der normalt ikke har været sæler.

Om det er norske eller danske sæler er dog uvist. Sælerne holder sig omkring fødselstidspunktet for nye sælunger i juni-juli og i perioden i august, hvor pelsen fældes, normalt i deres hjemområder. Men i vinterhalvåret kan de godt være på farten.

“Det kan derfor ikke udelukkes, at der er dyr fra de store bestande i vores nabolande, som har trukket ind til kysten af Sørlandet”, skriver Havforskningsinstituttet på deres hjemmeside.

Grunden til besøget kan være, at der er mere mad i området end andre steder.

Det kan dog ikke udelukkes, at der er tale om lokale bestande af sæler. Der har tidligere været bestande af sæler i Norge. Men i 1988 og 2002 blev de udsat for sælepidemi. Før da voksede bestanden dog med fem procent årligt, men efter epidemierne voksede bestanden med 12 procent, hvilket medfører en fordobling hvert sjette år.

Nordmændene kan  indføre jagt på de spættede sæler, hvis der er tale om lokale stammer af spættede sæler, så kan der tillades jagt på bestanen. Det er Havforskningsinstitutet, der på grundlag af tællinger bestemmer, om der skal åbnes op for jagt. Det er dog Fiskeridirektoratet i Norge, der afgør hvor mange spættede sæler, der må skydes. Som minimum skal der være 50 styk i et forvaltningsområde før der åbnes op for jagt.

Ifølge de norske biologer spiser de spættede sæler omkring 2,5 kilo fisk om dagen. Men hvis der er tale om mager fisk æder de op til 4 kilo. Samtidig tager de for sig af fisken i fiskernes garn.

Menuen for sælerne består af hvad der findes af fisk i området. En undersøgelse af menuen for sæler ved Hvaler i Østfold i Norge viste, at de gennem to år havde tobis som favorit. En anden undersøgelse et andet sted viser, at tobis sammen med sild og sej var hovedmenuen. Men der er stor forskel på, hvad de spiser.

Havforsningsinstituttet udfører tællinger hvert femte år, og sidste gang var i 2010, hvor der var få dyr. Næste tælling foregår til sommer i august måned. Det er den periode, hvor de fælder pelsen, og en del af dyrene kan ses på land. Men der vil være sæler i vandet, og derfor nævner nordmændene at der er tale om en minimumstælling.

 

 

 

 

 

About Rene Dandanell

Redaktør Fiskeritidende | Tlf. 76 10 96 60 | Mobil 24 41 69 30