Home / Fiskebranchen / Der skal fisk i madpakken

Der skal fisk i madpakken

Danske skolebørn skal lære at have mere fisk med i madpakken. En undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danske børns indtag af fisk har været faldende gennem flere år. I dag spiser mange skoleelever således langt under halvdelen af den anbefalede mængde fisk, og de skal fx lære at have det med i madpakken, lyder opfordringen.

– Børn i særdeleshed spiser rigtig lidt fisk. Og grunden til at de skal spise meget fisk, det er fordi fisk indeholder mange sunde fedtstoffer og i det hele taget vigtige vitaminer og mineraler, som vi har brug for, forklarer Sisse Fagt, seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet, til TV-Avisen.

DTU Fødevareinstituttets undersøgelser viser, at børns forbrug af fisk faktisk stiger i weekenderne. Problemet er altså ikke, at der er en generel modstand mod fisk hos børn i skolealderen – de vil bare ikke have det med i madpakken.

Lav for meget

Og der skal heller ikke meget til for at få børnenes indtag op på det anbefalede. Hvis der var fiskepålæg på blot en enkelt af de daglige rugbrødsmadder, så ville børnene hurtigt komme op på cirka halvdelen af de anbefalede 200-300 gram fisk om ugen, lyder det fra Fiskebranchen.

– Det handler faktisk om med vilje at lave lidt for meget aftensmad, så der er noget tilbage til børnenes madpakker, siger fiskehandler Hans Hebo fra Nørreport Fiskehus.

– Før i tiden var det helt almindeligt at lave rigeligt med kartofler, så familien kunne spise lækre kartoffelmadder dagen efter. Sådan har der ikke været tradition for at gøre med fisk, men det er en oplagt mulighed, f.eks. med fiskefrikadeller, som altid har været populære, også hos børn, forklarer Hans Hebo.

Et godt tip til madpakken er også, at det er en god idé at opbevare fisken i små, separate bokse for at undgå lugtgener. Man kan også give børnene tun og makrel med i hele dåser, som kan åbnes, når det er spisetid i skolen.

About Kim Vejrup

Kommunikationschef i Danmarks Fiskeriforening kv@dkfisk / (0045) 2019 4678