Home / Indland / Fisk hitter når livsstilen lægges om

Fisk hitter når livsstilen lægges om

butik rødspætter Skagen december 2008 021 foto René Dandanell

Salget af frisk fisk steg markant, da 220 familier i et nyt projekt skulle lægge livsstilen om

Et projekt, som har givet 220 børnefamilier i Hasle, Allinge og Neksø på Bornholm koordineret hjælp af deres lokalsamfund til at spise sundere, har forøget salget af frisk fisk markant.

Efter at have været deltagere i projekt Sol – Sundhed og Lokalsamfund – kan øboerne klappe sig selv på skulderen: Deres indkøb af grøntsager er steget med 80 procent, fuldkorn med 25 procent, og salget af frisk fisk er næsten fordoblet i de syv supermarkeder, der deltog. Det skriver Ritzau

– Når vi ser så stor en effekt, skyldes det synergien. I stedet for at gøre noget ét sted, for eksempel i børnehaven, så lod vi flere aktører spille sammen, siger seniorforsker Ulla Toft, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region Hovedstaden ifølge Ritzau

Forskernes valg af Bornholm skyldes, at det er nemmere at kortlægge indkøbsvanerne på en ø, hvor indbyggerne har sværere ved at købe ind på kryds og tværs af kommunegrænsen.

Men bornholmerne har også lidt mere at kæmpe med i forhold til resten af Danmark. Flere voksne, og især mange teenagere, er overvægtige, og flere lider af forhøjet blodtryk og diabetes.

– Og så har vi mange kronisk syge, men i stedet for at fortvivle over det, så arbejder vi videre med de gode oplevelser, som projektet gav, siger Bente Helms (S), formand for sundhedsudvalget i Bornholms Regionskommune.

For eksempel har kommunen taget initiativ til “Fars Køkkenskole”, hvor fædre laver mad sammen med deres børn, og snart rejser kommunalpolitikerne til København for at hente inspiration til sund skolemad.

– Projektet har vist os, at det ikke behøver at være indviklet at leve sundt. Der skal ikke så meget til for at ændre vaner, siger Bente Helms.

About Lars Gammelgaard

Journalist/kommunikationsmedarbejder | Tlf. 76 10 96 66 | Mobil 30 58 33 55