Home / EU / Fiskere frygter forhastet makrelaftale

Fiskere frygter forhastet makrelaftale

Det falder ikke i god jord hos de pelagiske fiskere, når fiskerikommissær Maria Damanaki lægger op til, at der nu er en god mulighed for at indgå en aftale om fordelingen makrelkvoterne. For selv om den efterhånden langvarige konflikt har været frustrerende for fiskerne i EU og Norge, så frygter erhvervet nu, at EU-kommissæren ikke har erhvervets bedste for øje, når hun arbejder intenst for at få indgået en aftale.

– Vi har siden 2009 advaret imod, at man tilsidesætter videnskabelig rådgivning, ansvarlighed og rimelighed og i stedet fortaber sig i kortsigtet politisk ambition og ender med at  belønne Færøerne og Island for flere års overfiskeri i strid med internationale aftaler og gældende bæredygtighedsprincipper, siger Esben Sverdrup-Jensen, der er direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation.

Internt notat
Han fortæller, at det af et internt notat fra EU-Kommissionen fremgår, at Maria Damanaki føler at en endelig løsning kan være nær. I notatet understreger EU-Kommissionen, at man har en fælles forståelse med Island, og at man håber at noget tilsvarende er på vej med Færøerne.

Det falder sammen med, at Maria Damanaki netop har været på besøg på Færøerne i den forgangne uge. Her skulle hun efter eget udsagn netop forhandle om makrelkvoterne med den færøske fiskeriminister.

Detaljerne i aftalen med Island og det forslag EU-Kommissæren medbringer til Thorshavn fremgår ikke af det interne notat fra EU-Kommissionen. Men det har tidligere været rygtet, at såvel Island som Færøerne kan få tilbudt kvoteandele på over 10 procent.
Overfor det står, at den norske regering – i følge Kommissionen – endnu er uafklaret om den fremtidige fordeling.

– Vi er i et besynderlig situation, hvor forsvaret for vores interesser og bæredygtig makrelforvaltning ikke længere hviler på skuldrene af EU ministre og EU-Kommissionen, men i stedet på Norge, konstaterer Esben Sverdrup-Jensen.

About Kim Vejrup

Kommunikationschef i Danmarks Fiskeriforening kv@dkfisk / (0045) 2019 4678