Home / Fiskebranchen / Fjern momsen på fisk!

Fjern momsen på fisk!

Der har før været debat om, hvorfor der ikke er differentieret moms i Danmark, så man kan have en lavere moms på de fødevarer, der er sunde. Den debat åbner formanden for Danmarks Fiskeriforening PO, Svend-Erik Andersen, igen.

– Jeg mener, det er helt åbenlyst, at fisk kan være en kandidat til at vise vejen i et forsøg med at sænke eller helt fjerne moms på sunde fødevarer, siger Svend-Erik Andersen.

Han henviser til, at Fødevarestyrelsen altid fremhæver fisk i forbindelse med kostanbefalinger, og at det derfor vil være oplagt at gøre fisk momsfrit i Danmark. Parolen fra Fødevarestyrelsen er nemlig klar: Danskerne skal spise mere fisk.

– Vores markedsundersøgelser peger på, at prisen på fisk er en barriere i forhold til at få danskerne til at spise mere fisk. Derfor vil det være oplagt at sænke eller fjerne momsen for at se, om det kan øge danskernes indtag af fisk, siger Svend-Erik Andersen.

  • BAGGRUND
4 ud af 5 danskere vil have lavere moms på nøglehulsmærkede fødevarer. Det viser en undersøgelse, som De Samvirkende Købmænd fik lavet af analyseinstituttet Norstat i 2014. Undersøgelsen viser også, at et massivt flertal af danskerne mener, at momsen på fødevarer er for høj.

Ifølge De Samvirkende Købmænd er Danmark det eneste EU-medlemsland, der ikke har differentieret moms, og at Danmark som det eneste EU-land har fuld momssats på fødevarer. I Tyskland er momsen på fødevarer på 9 procent, mens den i Sverige er på 12 procent.

Fiskebranchen har selv gjort store fremskridt over de senere år med at få danskerne til at spise mere fisk. Kampagner som ”2gangeomugen” og ”Hvad skal du ha’ i aften?” har medvirket til, at danskerne i gennemsnit nu spiser 259 gram fisk hver uge.

Det er tæt på en fordobling over de seneste 10 år. Men man er stadig et stykke fra de 350 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler som det gennemsnitlige indtag hver uge.

– Selv om vi i fiskebranchen selv har gjort et stort arbejde for at få danskere til at spise fisk, så skal der noget drastisk til for at komme helt i mål med et indtag på 350 gram om ugen. Derfor foreslår jeg, at vi enten markant sænker momsen eller helt fjerner den fra fisk, siger Svend-Erik Andersen og tilføjer:

– Fødevareminister Dan Jørgensen har stærk fokus på, at få danskerne til at spise sundere, og her har han en udfordring, der er lige til at gå til. Det vil gavne sundheden, og det vil kunne gavne arbejdspladser i fiskeriet og fiskeindustrien i Danmark.

  • FAKTA
FAKTA Detailomsætningen for fisk i Danmark udgjorde i 2013 ca. 4,2 milliarder – og med den nuværende moms på 25 %, giver det staten et provenu på ca. 840 mio. Med en moms på fisk på 10 procent vil der fortsat var et provenu på ca. 336 mio. Man kan altså lave et klart afgrænset og simpelt storskalaforsøg med differentieret fødevaremoms på fisk for ca. 500 mio. kroner.

About Kim Vejrup

Kommunikationschef i Danmarks Fiskeriforening kv@dkfisk / (0045) 2019 4678