Home / Økonomi / Nedgang i fiskeriets omsætning i første kvartal

Nedgang i fiskeriets omsætning i første kvartal

IMG_0041

Prisfald gjorde i første kvartal det knap så sjovt for konsumfiskerne at hive trawlet

Fortsat fald i priserne på fisk til konsum gør ondt, når regnestykket skal gøres op over omsætningen i dansk fiskeri i første kvartal af 2013. I årets første tre måneder var omsætningen på 559 millioner kroner, og det var en nedgang på ni procent set i forhold til samme periode sidste år, hvor omsætningen lød på 612 millioner kroner. De danske fiskere landede også færre fisk i første kvartal af i år, end det var tilfældet sidste år. I årets første tre måneder blev der bragt 103.000 tons fisk i land. Det var fem procent mindre end samme periode sidste år. Det viser tal fra NaturErhvervstyrelsens opgørelse over fiskeriet bruttoomsætning til og med marts måned 2013.

Stort fald i konsumpriser

Tallene dækker over stor forskel i udviklingen for henholdsvis konsumfiskeriet og for Industrifiskeriet.  Det er nemlig fiskerne, der fisker efter fisk til konsum, der må lægge ryg til en stor tilbagegang i omsætningen set i forhold til i fjor. De måtte notere sig en nedgang på 12 procent, idet bruttoomsætningen i konsumfiskeriet i første kvartal endte på 470 millioner kroner. Det var hele 62 millioner kroner mindre end i samme periode i 2012, hvor der blev omsat for 532 millioner kroner, selvom de tilførte mængder af konsumfisk med 64.521 tons var syv procent højere.  Det er således et stort fald i den gennemsnitlige kilo pris på 17 procent, der gør ondt  på konsumfiskerne. Første kvartal sidste år fik de 8,8 i gennemsnit kiloet og i år har de måtte nøjes med 7,29 kroner kiloet.

Industri øger omsætningen

Helt anderledes er det gået i første kvartal i industrifiskeriet. Her har fiskerne oplevet en stigning i prisen på 34 procent – fra 1,76 kroner kiloet i første kvartal i  fjor til 2,36 kroner kiloet i første kvartal i år.  Dette prishop betød, at bruttoomsætningen steg fra 70,1 millioner kroner sidste år til 82,6 millioner kroner i år. Der blev dog bragt 13 procent mindre industrifisk i land i første kvartal af i år. I år blev der ilandbragt 34.524 tons mod 39.816 tons i samme tidsrum sidste år.  Fiskeriet efter brisling havde i første kvartal en bruttoomsætning på 52 millioner, svarende til en fremgang på 31 procent. Havgalt bidrog med 29 millioner kroner, og det var en procent lavere end sidste år. 

About Lars Gammelgaard

Journalist/kommunikationsmedarbejder | Tlf. 76 10 96 66 | Mobil 30 58 33 55