Home / EU / Nye makrelforhandlinger udskyder EU/Norge forhandlinger

Nye makrelforhandlinger udskyder EU/Norge forhandlinger

makrellerForhåbningerne om at en aftale på makrelområdet mellem kyststaterne, EU, Norge og Færøerne og Island, kunne komme i hus i denne uges forhandlinger er bristet.

Uenighed om fordelingen af makrelkvoten, hvor EU og Norge ikke kan blive enige om at afgive yderligere kvote til Færøerne, er hele stridsspørgsmålet. I denne uge har parterne forhandlet London for at opnå enighed, men blandt andet et krav fra Færøerne om 12,2 procent af kvoten har ført til, at EU og Norge ikke har kunnet opnå enighed om, hvem og hvor meget de hver især skulle afgive af kvote.

Der udtrykkes dog mellem parterne forhåbninger om, at der kan opnås enighed. Derfor er repræsentanterne fra Færøerne og Island sendt hjem, og de mødes nu igen i senere.

Der lægges op til nye forhandlinger mellem parterne i næste uge i Bergen i Norge fra tirsdag den 28. Januar og ugen ud. Det betyder, at de planlagte forhandlinger mellem EU og Norge om dette års kvoter for en lang række fælles forvaltede arter er udskudt.

Dermed er der også lukket af for fiskeri i norsk zone med fiskefartøjer fra Danmark. Netop adgangen til hinandens farvande var et af de punkter, der stod først på sedlen over ønsker, hvor der skulle indgås en aftale.

Meget tyder på, at forhandlingerne mellem EU og Norge tidligst vil finde sted i uge 7, og forbuddet mod at sejle i norsk zone opretholdes derfor foreløbigt.

About Rene Dandanell

Redaktør Fiskeritidende | Tlf. 76 10 96 60 | Mobil 24 41 69 30