Home / EU / Pelagiske fiskere frygter ny fordeling af makrel

Pelagiske fiskere frygter ny fordeling af makrel

Samtidig med at ICES – Det Internationale Havundersøgelsesråd – har offentliggjort sin rådgivning for makrel i 2014, tager rygterne til om en politisk aftale om fordeling af makrelkvoten mellem EU og Norge på den ene side og Island og Færøerne på den anden side.

I følge norske kilder vil aftalen give EU en samlet andel af makrelkvoten på 46,7 procent, hvilket er en markant nedgang på 15,35 procent. De norske makrelfiskere får også en lavere kvote end hidtil – den skal angiveligt reduceres med 7,02 procent itl 21,3 procent.

Omvendt bliver kvoteandelene til såvel Færøerne som Island øget, så de fremadrettet skal få 12 procent (Island) henholdsvis 11,9 procent (Færøerne). De resterende 8,2 procent skal så afsættes til deling mellem Rusland og Grønland.

Direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Esben Sverdrup-Jensen, understreger, at fordelingsforslaget ikke kan bekræftes af de danske myndigheder, og han tager klart afstand fra forslaget, der i hans øjne vil belønne Island og Færøerne for deres årelange uansvarlige overfiskeri.

– Ingen politiker med håb om genvalg, vil kunne anbefale en fordeling, som på denne måde direkte påfører skrøbelige fiskerisamfund i Danmark og resten af Europa så voldsomme langsigtede økonomiske tab. En sådan løsning vil uden tvivl koste mange arbejdspladser både på land og på vandet – arbejdspladser som aldrig kommer tilbage, siger han.

Han erkender, at makrelbestanden netop nu har bredt sig til farvandene ud for Island og Færøerne – og sågar også Grønland. Men bestandene vil forventeligt ikke vedblive at være markante i de farvande, mener han.

– Det ville være ude af proportion at tildele de to lande permanente andele af hele TAC’en. Det er min forventning, at man i sidste ende enes om en ansvarlig løsning – ikke, at man belønner uansvarlighed og brud på internationale aftaler, siger Esben Sverdrup-Jensen.

Ministerrådet i EU træder sammen til deres oktobermøde i Luxembourg i dag, torsdag, hvor der vil være en briefing om netop makrel. Emnet er kommet på dagsordenen hos fiskeriministrene på anmodning fra Irland.

About Kim Vejrup

Kommunikationschef i Danmarks Fiskeriforening kv@dkfisk / (0045) 2019 4678