Fiskeriministeren: Jeg vil hellere end gerne i dialog og med ud at fiske

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) leverer her et svar til et tidligere indlæg af fisker Mikael Borup
af Claus Kirkegaard
24 feb 2022

Af fiskeriminister Rasmus Prehn (S)

Kære Mikael,

Endnu engang tak for dit indspark i fiskeridebatten. Jeg er blevet helt glad for vores udvekslinger, hvor jeg håber, at du, ligesom jeg selv, bliver klogere.

Denne gang skriver du, at jeg ikke vil ”indse, at yderligere nedskæringer i fiskeriet (som gjort før og IKKE virket), er den forkerte måde at gribe tingene an på”.

Det er jeg simpelthen ikke enig i. Når verdens førende havbiologier sætter havariblink og sirener til, er vi nødt til at reagere. Flere fiskebestande er historisk pressede. Hvis vi ikke gør noget nu, har vi ikke noget fiskeri i fremtiden.

Min grundlæggende tro, på at dansk fiskeri skal klare sig igennem denne her skærsild af problemer lige nu, er, at vi får det lange lys på. År efter år har dansk fiskeripolitik været for kortsigtet. Vi er nødt til at gøre noget aktivt og drastisk for at vende skuden. Du har ret i, at årtiers nedskæringer på kvoter ikke har virket tilstrækkeligt. Det er det, vi ser fiskeriet betale den ubærlige pris for nu.

Men er løsningen så at sætte kvoterne op? At fiske de fisk, der er truet på deres overlevelse, og som verdens fremmeste biologier advarer kraftigt imod at fiske efter?

Det mener jeg ikke. Havmiljøet er fået det ringere på trods af, at vi har forsøgt at regulere med kvoter. Ikke på grund af.
Der findes ikke en status quo for dansk fiskeri. Vi er nødt til at udvikle og udfordre den måde, vi tænker fiskeriet på – fange nye arter, bruge nye redskaber. Være kreativ, tænke nyt.

Derfor er jeg enig med dig, Mikael, i, at fiskeripolitikken i de forgange år har slået ”fejl, fejl, fejl”, som du skriver. Det har jeg forsøgt at uddybe i et stort interview med Avisen Danmark for nylig, som jeg mødtes med ved Hirtshals havn. Det kan læses her: Link

Hvis vi ikke gør det nødvendige nu, er der ingen fisk at fange i fremtiden. Og dermed intet fiskerierhverv.

Jeg håber inderligt, at I fiskere vil bakke op om at handle nu. Se mulighederne i problemerne. For det er desværre ikke muligt at gå tilbage i tiden og reagere tids nok. Vi må tage konsekvensen nu. Og vende skuden.

Den hopper jeg gerne, som du selv foreslår, med på. Jeg vil hellere end gerne i dialog og opleve, hvordan du og dine kolleger ser på tingene. Derfor har jeg også besluttet at rykke mit ministerium ud på en række danske havne til foråret. Det håber jeg, du vil møde op til.

Ligesom jeg selvfølgelig også siger ja tak til at komme med ud og fiske.

Læs mere om:

Flere Nyheder