Havet og jorden kan kun bruges én gang

EU-parlamentariker Asger Christensen (V) er bekymret for de store mølleplaner til havs

Af Asger Christensen, Medlem af Europa-Parlamentet, Venstre

Det er super vigtigt, at vi får sat turbo på den grønne omstilling. Ingen tvivl om det. Og sol- og vindenergi er bestemt nogle af de værktøjer, vi skal bruge for at nå vores klimamål.

Men vi skal til at tænke os om. For den jord vi plastrer til med solenergi og vindmølleparker både til lands og til vands er allerede brugt.

Og så kan vi ikke også udlægge arealer til naturbeskyttelse, biodiversitet, fødevareproduktion, fragtruter til vores gods og alt det andet vi gerne vil have. For så er pladsen allerede taget.

Som næstformand i EU’s fiskeriudvalg bliver jeg noget bekymret, når man påtænker at bruge 30% af Danmarks have til vindmølleparker.

For havvindmøller placeres ofte de samme steder, som fiskene holder til. Og når først der er placeret vindmøller, kan fiskerne ikke længere fiske i de områder.

Og vi ved jo alle, at danskfanget fisk er en bæredygtig og sund fødevare. Det vil være et kæmpe selvmål at forvise danske fiskere fra deres bedste fiskepladser.

Det er den samme historie på land. Vi kan altså kun bruge jorden én gang. Og her er der mange holdninger til, om jorden skal bruges til vindmøller, solceller, naturområder, urørt skov eller fødevareproduktion. Men vi bliver simpelthen nødt til at samtænke de her ting. Ellers løber vi meget hurtigt tør for jord og hav.

Derfor skal vi have en fælles strategi for, hvad jorden skal bruges til, og hvad havet skal bruges til. Prioriteterne skal være i orden: Det vigtigste må – set fra min stol – være at sikre sunde og klimavenlige fødevarer, så der også er mad på tallerkenen i morgen.

Det nytter ikke, at vi render rundt som hovedløse høns og lægger politiske planer uden at samtænke både erhverv og klima. Der må kunne være plads til alle.

Og så skal vi selvfølgelig sikre, at der også er grøn energi både i dag og i morgen. Også her må vi se det bredere perspektiv.

For sol- og vindenergi skal bestemt hjælpe os med den grønne omstilling. Men også andre grønne, CO2-neutrale energikilder skal på banen. Her tænker jeg særligt på atomenergi, så vi også er sikret grøn energi, når solen ikke skinner, og når vinden ikke blæser.

Så lad os gentænke måden vi fører klimapolitik: Lad os gå ind i diskussionen med åbne øjne, så vi får alle relevante energiformer på bordet. Og lad os kæde fødevarer, erhverv, natur og energi sammen, så vores arealer bruges bedst muligt. De kan nemlig kun bruges en gang.

Forskere og fiskere tester nedbrydelige fiskenet i Hirtshals

Fiskeri er en kilde til plastikaffald i havene, blandt andet på grund af tabte eller ødelagte fiskenet, der typisk er lavet af nylon eller...

Forskere og fiskere tester nedbrydelige fiskenet i Hirtshals

Fiskeri er en kilde til plastikaffald i havene, blandt andet på grund af tabte eller...