Hvad med kompensation til Østersøfiskerne, hr. Minister?

Bornholmsk fisker forstår ikke, hvorfor de hårdt ramte Østersø-fiskere ikke får kompensation
29 jan 2021

Af Fisker Walther Thorsen, Sdr. Strandvej 11, Tejn

En kompensation på knap 19 milliarder kr. til de danske minkavlere er OK, men vi er også en gruppe fiskere, der har investeret store summer i torsk i Østersøen – kvoter som staten stille og roligt har taget fra os – vel at mærke helt uden kompensation!

For mit eget vedkommende havde jeg i 2017 en kvote på 654 tons østersøtorsk, som i 2021 er reduceret til 4,5 tons – altså en reduktion på 99,3%. Der er en hel del bornholmske fiskere, der siden 2007, da der blev indført FKA (fartøjs-kvote-andele), investerede store summer i opkøb af kvoter for at sikre sig fiskerettigheder. Der var også gode år, hvor der blev tjent penge, men så kom sælproblemet, som er det eneste svar på, at torskebestanden er i den dårlige tilstand, som situationen er p.t. – samtidig med at der ikke er ansvarlige ministre til at tage hånd om problemet!

Derfor er kvoterne blevet nedskåret, som de er blevet – men uden nogen form for kompensation. 1.100 minkbedrifter bliver kompenseret med knap 19 milliarder kr., men 50 danske fiskefartøjer, som også har mistet deres eksistensgrundlag, har ikke modtaget så meget som et bøjet 5-øre!

Mit spørgsmål er, om det er en retfærdig behandling af en del af den danske befolkning?

Man kan flere steder læse udtalelser fra bl.a. Danmarks Naturfredningsforening, at bundtrawlsfiskeri i Østersøen skal stoppes – og igen udtaler de sig om noget, de intet aner noget om.

Når nu den danske stat ikke har tænkt sig at give Østersøfiskerne nogen form for kompensation, så få da nedslagtet sælbestanden, så vil torskefiskeriet i Østersøen i løbet af få år komme på fode igen, for fødemassen er til stede.

Ministeren har lovet kompensation til ramte fiskere, der har mistet kvoter i engelsk område, men hvorfor bliver der ikke tænkt på de trængte Østersøfiskere?

Dette skal ikke forstås, som jeg ikke under disse mennesker deres kompensation men kan ikke forstå forskelsbehandlingen!

 

Læs mere om:

Flere Nyheder