Hvor mange torsk bliver egentlig smidt ud i Kattegat?

Byrådsmedlem stiller spørgsmålstegn ved, hvor mange torsk, der egentlig bliver smidt ud i Kattegat
af Claus Kirkegaard
07 apr 2022

Under overskriften "Findes der elefanter i Kattegat", har byrådsmedlem i Hjørring Kommune samt Folketingskandidat, Mette Jensen (K), skrevet et debatindlæg i Nordjyske Stiftstidende.

Her stiller hun spørgsmål ved de udregninger af torskeudsmid, som fiskeriminister Rasmus Prehn (S) fremlagde på et debatmøde hos Clausens Fiskehandel i Aarhus. Her viste udregningerne, at der blev smidt 44 tons torsk ud i Kattegat - eller samme vægt som 10 store elefanter.

- Sandheden bag tallet er dog, at ministerens udregning er tilvejebragt på baggrund af et beregningsgrundlag på kun to promille. Jomfruhummer-fiskerne foretager i runde tal 15.000 træk for at fange jomfruhummere i Kattegat. DTU Aqua, der står bag ministerens tal, har angiveligt lavet udregningen på baggrund af kun 15-30 træk. Så på baggrund af en bevisførelse på to promille skal danske fiskere nu kameraovervåges som de eneste i EU, når de fisker efter jomfruhummere i Kattegat, skriver Mette Jensen.

Hun påpeger videre, at det er prisværdigt, at ministeren vil redde torsken i Kattegat - noget som fiskerne naturligvis også er interesseret i. 

- Men det er forkert at lade danske fiskere betale prisen i form af videoovervågning, når der er så mange andre faktorer, som spiller ind. Faktorer som udledning af spildevand, iltsvind, højere vandtemperaturer og meget, meget mere.

 

Flere Nyheder