Peters livsvigtige hjerter er i fare

Peter er en af de unge muslingefiskere, som har investeret stort i licenser – men de står til at miste deres værdi, hvis hjertemuslingerne bliver t...
11 mar 2021

Af Peter Skou Dalsgaard, SK 919 Margrethe P, Fur

Her midt i februar 2021, efter 3 år som selvstændig muslingefisker, sidder jeg ombord på mit skib, SK 919 Margrethe P, og funderer over, hvad fremtiden mon bringer for mig. Ikke om 5-10 år. Men de næste få måneder. Det er faldet mig for øre, at der skal tages en politisk afgørelse omkring mit fiskeri, og min fremtid som selvstændig inden sommer.

Den del af mit fiskeri, der bidrager med godt og vel halvdelen af min omsætning, er efter hjertemuslinger, og dem er der nu andre ”kollegaer”, der ønsker at få fingre i. Kvit og frit. Det er Østersfiskerne fra Limfjorden.

Flere af disse såkaldte “kollegaer” har ellers af flere omgange for år tilbage haft muligheden for at købe sig ind i fiskeriet. Én havde skrevet under på en handel, men trak sig pludselig igen. En anden har haft mulighed for at købe sig ind i hvert fald 2 gange. For ca. 8 år siden var han blevet tilbudt at købe rettigheder tilsvarende min investering, for mindre end en tredjedel af, hvad jeg har givet for mine rettigheder. Men takkede nej. Mon de allerede dengang, havde tanker om at FÅ rettigheder “gratis” af staten?

Nå, men her sidder jeg. I mit styrehus på min stolte kutter Margrethe. En af fjordens absolut flotteste muslingebåde, hvis jeg selv skal sige det. Båden ligger desværre ikke i Fuur Havn for tiden, men står på land i Lemvig. Jeg har haft et søstjernevod i skruen, og har desværre bøjet skrueakslen ved det. Jeg bruger søstjernefiskeri mere end de fleste andre i fjorden. Og har faktisk haft et par rigtig gode måneder. Et kærkomment supplement til et for tiden sløjt muslingefiskeri.

Søstjernefiskeriet er et fiskeri, som Østersfiskerne kvit og frit kan deltage i. Det gider de bare ikke. For det er nemlig ikke nemt. Det er et fiskeri, man skal bruge tid på at lære. Og man skal bruge tid på at finde søstjernerne. Nej, det er nemmere at sidde ved skrivebordet og skrive lange breve og klager til politikerne, og narre mit egentlige levebrød fra mig.

For hjertemuslingerne er det, der får min økonomi til at hænge sammen. Uden dem vil jeg ikke have til afdrag på de lån, jeg har taget, for at købe rettigheden til at fiske hjertemuslinger. For det er en ret, jeg har.

I den licens, jeg har købt, står der sort på hvidt, at jeg med denne tilladelse i hånden må fange og lande hjertemuslinger sammen med blåmuslinger fra Limfjorden. Den ret er prisen på licensen sat ud fra. Så mister jeg pludselig den ret, eller dele af den, vil min licens naturligt nok falde i værdi. Men jeg skylder stadig banken lige meget. Nu er jeg ikke noget stort økonomisk geni, men jeg forventer ikke, at min bankmand vil være med på at sige ”PYT”, når det til nytår kniber med at få regnskabet til at gå op, og han ikke kan få sine penge.

Min omsætning er i forvejen faldet til en tredjedel fra 2019-2020. Og indtil videre ser det ikke ud til at blive bedre i år. Fiskeri vil altid gå op og ned, men som det er lige nu, skal det ikke gerne blive ringere.

Så jeg ber’ til, at det politiske flertal rødt, blåt eller måske endda lilla, vil kunne forstå min bekymring. For ender det med, at jeg mister min ret til lidt over halvdelen af min omsætning hvert år, så er min forretning, mit fiskeeventyr, som min far startede for lidt mere end 40 år siden, slut.

Læs mere om:

Flere Nyheder