Politikerne i EU og Danmark bør lytte til fiskerne

Fiskerierhvervet er for længe blevet taget som gidsel i politiske forhandlinger, mener Søren Gade (V)
af Claus Kirkegaard
02 mar 2022

Fiskerierhvervet er for længe blevet taget som gidsel i politiske forhandlinger. Prisen for et bedre havmiljø må ikke være udskamning af fiskeriet. Sådan lyder det bl.a. i et debatindlæg på Altinget, skrevet af EU-parlamentariker Søren Gade (V)

Han håber, at politikerne både i EU og herhjemme sætter sig ned og lytter til fiskerne, så man i fællesskab finder de bedste løsninger.

Han skriver videre, at det har været nogle forfærdelige år for dansk fiskeri med bl.a. Brexit, corona og kraftigt reducerede kvoter. 

"Det har på ingen måder været fiskernes skyld. De har ikke gjort andet end at passe deres arbejde med at skaffe friske og bæredygtige fødevarer til danske og europæiske hjem. 

I foråret 2022 begynder så forhandlinger om yderligere restriktioner i forhold til fiskerimuligheder. Denne gang handler det om et trawlforbud i henholdsvis Store-, Lille og Langelandsbæltet.

"Efter sigende indføres et sådant forbud for at øge biodiversiteten og sikre fiskebestandenes fremtid. Det er rigtigt ædle mål og noget, jeg støtter fuldt op om. Problemet er bare, at et totalforbud mod al trawlfiskeri ikke når målet, men blot yderligere udskammer og sætter hindringer op for et erhverv, som er hårdt presset i forvejen".

Søren Gade håber, at politikerne også kigger på andre veldokumenterede faktorer, der har en negativ betydning for fiskebestandene. 

"Her er det især den massive stigning i antallet af skarv og sæler, som jeg har for øje. Det kan ikke passe, at fiskerne skal bøde for, at vi bare ser passivt til, mens skarv og sæler æder tusindvis af tons af forskellige spisefisk og spreder sygdomme i haven".

Du kan læse hele Søren Gades debatindlæg her

Læs mere om:

Flere Nyheder