Fiskeri efter taskekrabber med pighvargarn

Jon Kromann fra Thorsminde fisker efter krabber. Han fisker med garn - for der skal ikke bruges agn, og så kan han være heldig også at fange et par...
af Nancy Frich
12 okt 2020

Efter en uges fiskeri kunne Jon Kromann, fra Thorsminde levere 180 kilo krabbeklør på auktionen i Thorsminde. Fiskeriet foregår med pighvargarn, som har set bedre dage. Fordelen ved at anvende garn fremfor tejner er den, at her skal der ikke bruges agn, og at der, hvis man er heldig, også løber en pighvar i garnet.

- Jeg sorterer ud i garnene og tager de ringeste fra til taskekrabbefiskeriet. De kan fint stå en uges tid, og det tager krabberne ingen skade af. Denne gang fik vi dog ikke en pighvar med i købet. Det er ellers et godt supplement til krabberne, da den nemt kan koste op mod de tusind kroner på auktionen, siger fiskeskipper Jon Kromann, som fisker tæt på kysten ud for Thorsminde.

Ved sidste levering blev Jon Kromann afregnet med 79 kroner kiloet for de største af krabbekløerne.

- Vi fortsætter med fiskeriet efter krabber. Der er ikke rigtig andet, vi kan give os til i øjeblikket. Det meste er forsvundet fra kystområdet og ellers er resten taget af sælerne, lyder det fra Jon Kromann, som har kutteren SG 67 Havblik.

Hvis vejret ellers vil være med til det, fortsætter Jon Kromann i cirka en måned endnu med fiskeriet efter taskekrabber.

- Det er en svær balance lige nu rent vejrmæssigt. Det duer ikke at sætte alt for mange garn ud nu, hvor vejret kan være noget ustabilt. Sidste uge havde vi i alt 120 garn ude og det var meget passende. Om en måneds tid vil krabbefiskeriet for vores vedkommende være ovre for i år. Så trækker de nemlig ud på dybere vand, og der kan vi ikke rigtig være med. Det er ikke nemt at få havvejr til vores båd længere ude, forklarer Jon Kromann, som har netop modtaget beviset på, at han har tilladelse til salg af fisk over kajen.

- Det er ikke så svært at få tilladelsen, som betyder at det er lovligt at sælge fisk, som ikke er flåede til folk, som kommer ned til båden. Det eneste krav er, at der skal være ryddeligt og rent, og så må der ikke være grønalger rundt på dækket, forklarer Jon Kromann, som håber tilladelsen vil betyde salg til foråret, når turisterne igen kommer til Thorsminde.

Flere Nyheder