Hanne Due spotter masser af tobis - men må ikke fange dem

Da A 357 Hanne Due sejlede over bankerne ved Hanstholm, så de masser af tobis. Men kvote er der desværre ikke meget af
af Claus Kirkegaard
25 maj 2021

Fiskerne oplever, at der er rigtig mange tobis, og der er også en rigtig god afregningspris. Så tobissæsonen burde jo være en solstrålehistorie for dansk fiskeri. Problemet er bare, at der er en meget lav kvote på tobis i år. Og så skal områdeforvaltningen skrottes hurtigst muligt, mener skipper Allan Aabenhus Nielsen.

- Da vi sejlede hen over bankerne ved Hanstholm, så vi mange tobis, men kvoten var jo allerede fisket i område 2, så vi måtte sejle 300 mil ud i område 1. Det er da åndsvagt, at vi skal sejle så langt og bruge 5.000 liter brændstof, når vi kan se, at der er rigtig mange fisk i store dele af område 2, siger han.

På den seneste tur har de været i område 3, hvor der er godt fiskeri. Men den del af område 3, som de danske fiskere må fiske på, er meget lille.

- Vi fik 100 tons tobis på tre træk i område 3, så det har været rimeligt fiskeri. Det er et meget lille område, og det er da ikke hensigtsmæssigt, at vi skal fiske så meget i det lille område. Det ville være bedre at få fiskeriet spredt ud, siger Allan Aabenhus Nielsen.

Skipper lander fisken i Hanstholm, og han kan ikke klage over priserne i år.

- Det er nogle gode afregningspriser. På den sidste afregning var den på 2,89 kr. kiloet. Så det kan vi bestemt ikke klage over. Så vidt jeg har hørt, så er de høje priser et resultat af en priskrig i Norge. Og så er de danske fabrikker jo nødt til at følge med, hvis de vil have råvarer, siger skipper.

Skipper og besætningen om bord har været med i et mærkningsforsøg, hvor de har haft biologer med ude for at mærke tobis, så de blandt andet kan få data på, hvor langt de svømmer. Og der er en god grund til, at skipper har valgt at være med i projektet.

- Forhåbentlig kan det være med til, at vi kan få områdeforvaltningen fjernet. For det er helt ude i hampen, siger Allan Aabenhus Nielsen.

Flere Nyheder