Kølhaler lige nu - senere i Kattegat efter jomfruhummer

R 165 Vega gør klar til jomfruhummerfiskeri
af Claus Kirkegaard
10 maj 2021

Det er ikke mange fisk, trawleren R 165 Vega hiver op af vandet i øjeblikket. Men det har sin naturlige forklaring.

- Vi ligger og kølhaler lige nu. Det har vi gjort i tre uger. Og så regner vi med, at vi sejler til Gilleleje om en uges tid, så vi kan komme i Kattegat og fiske efter jomfruhummer. Vi håber bare på noget bedre vejr, inden vi sejler derop, siger Frederik Møller, søn af fartøjets ejer, Jens Møller, og med om bord som skipper.

De har ligget hjemme på Bornholm siden 18. december 2020, og der har da været noget af fiske på. Men det er ved at være slut nu.

- I januar og februar har vi fisket efter brisling og sild på rationsfiskeri, og fra slutningen af februar til starten af april har vi fisket efter laks med krog. Det var et godt fiskeri efter laks, hvor vores fjende nummer 1, sælen, har ligget længere nordpå i Østersøen og parret sig. Det kan vi mærke med det samme. Der var ingen skambidte laks i den periode. Men nu er sælen vendt tilbage igen, siger Frederik Møller.

Sidste sommer og efterår tilbragte far og søn og fartøjet med at fiske efter jomfruhummer i Kattegat, og sådan bliver det nok også fremadrettet.

- Min far havde købt kvotegrundlag til at fiske torsk i Østersøen, men det grundlag er jo blevet fjernet. Så sidste år spurgte han mig, om jeg ville sejle fartøjet, hvis vi tog derop. Jeg har papirer fra Skipperskolen, så det sagde jeg ja til, lyder det fra Frederik Møller.

Dermed ser det ud til, at det fremover bliver fiskeri skiftevis i Kattegat og i Østersøen.

- Jeg regner med, at vi skal fiske i Kattegat sommer og efterår, og så vinter og forår fisker vi hjemme i Østersøen, siger Frederik Møller.

De har ingen kvote på jomfruhummer i Kattegat, men de er lette at komme til.

- Det koster ikke noget at leje jomfruhummer. Og når min far nu har mistet sin store investering i torsk i Østersøen, så gør vi det på denne måde. Så vi ikke skal ud i en ny, stor investering, siger Frederik Møller.

Flere Nyheder