Østersøen er lukket, så ND 153 Line-Charlotte kølhaler nu

Der er udsigt til en lang sommerferie, for Hans-Henrik Theodorsen, der tager fartøjet på land nu

For fiskeskipper og ejer af fartøjet ND 153 Line-Charlotte, Hans Henrik Theodorsen, har det været lidt af en nedtur de seneste år, efter han har investeret mange penge i torsk i Østersøen. Mange kvotereduktioner og lukkeperioder har gjort det meget sværere at drive et rentabelt fiskeri.

– Det er virkelig svært at drive en forretning med de lukkeperioder i Østersøen. I område 22 og 23 er der lukket i februar og marts, som er de bedste perioder for torskefiskeri der. Og nu har de så lukket område 24 fra 15. maj til 15. august. Her er der ellers et godt fiskeri efter fladfisk, fortæller Hans Henrik Theodorsen, som nu er sejlet til Gilleleje.

– Fartøjet skal på land nu til den årlige kølhaling. Det tager vel 8-10 dage, og så må jeg gå og sparke i jorden, indtil jeg igen kan komme i Østersøen og fiske, siger han.

Han har ingen kvoter i eksempelvis Skagerrak, og det er heller ikke så lige til at komme i Kattegat og fiske.

– Jeg har ikke grej til at fiske jomfruhummer i Kattegat. Og det er altså heller ikke sundt for bestandene, at vi presser så mange fartøjer ind og fisker i samme område. Det ville da være bedre, at vi blev mere spredt ud, så vi eksempelvis kunne fiske efter fladfisk i område 24 nu, siger skipper.

Besætningen om bord er nu taget hjem, og det kan også give et problem fremadrettet.

– Hvis det bliver ved med de lukkeperioder, hvor jeg er nødt til at sende besætningen hjem, så får jeg jo svært ved at få nogen til at hjælpe mig. De søger andre steder hen, hvor der er fiskeri hele året, siger Hans Henrik Theodorsen.

Ud over kvotereduktioner og lukkeperioder kæmper fiskerne i Østersøen også med sæler.

– Nu har de spredt sig til den vestlige Østersø også. Vi ser torsk i område 22, hvor leveren er helt fyldt med sælorm. Så det er vigtigt, at politikerne nu får øjnene op for det store problem, som sælerne udgør, siger skipper.

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at mindske CO2-udledningen

Skagen Havn nærmer sig markant CO2-reduktion

I 2023 satte Skagen Havn gang i tre centrale initiativer, som alle bidrog til at...