K 44 Freja: Det står helt stille

Københavnerne skal lede længe efter fiskeri, for pt kan det ikke betale sig, lyder det fra Brian Kyed
af Louise Svane Pedersen
06 jun 2023

I København huserer erhvervsfisker Brian Kyed. Men det er ikke, fordi københavnerne ofte får muligheden for at se fiskeren sejle mellem kajpladsen i Sydhavnen og fiskepladsen i Køge Bugt - tæt på Amagers kyst.

- Fiskeriet står helt stille, og det er af egen fri vilje, da der ingen grund er til at sætte garn ud, forklarer Brian Kyed og fortsætter:

- Jeg havde sat et garn kort, og der så jeg skyggen af en halv hornfisk. Derfor tog jeg garnet ned og sejlede hjem igen, da der også lå seks sæler rundt om garnet og ventede.

Brian Kyed har i en længere periode været plaget af sæler ved sine garn, og han har efterhånden opgivet at tage kampen op mod de store rovdyr.

- Jeg kan godt huske, hvordan det gik sidste år, derfor gad jeg ikke igen i år. Sælerne holder simpelthen alt ude af bundgarnene, hvilket gør det umuligt at fange noget. Under normale omstændigheder ville jeg ligge og fange store mængder af hornfisk på det her tidspunkt.

- Jeg har hørt fra lystfiskerne, der fisker efter hornfisk med stang nu her, at de ikke engang kan få noget på krogen. Hver gang de går i gang, så er sælerne rundt om dem, lyder det fra skipperen.

Brian Kyed har tilladelse til at sætte otte bundgarn, men ikke til andre typer redskaber. Han fortæller at det er svært at drive en forretning baseret på bundgarnsfiskeri, når sælerne kommer først til fadet – eller buffeten om man vil.

- Der skulle ålene hjælpe med at skabe en indtægt, men det bliver svært nu med et ålestop. Jeg kan måske fange en lille smule i september, hvis det bliver en våd sommer, fortæller han.

Det er primært sælerne, der udgør et stort problem for Brian Kyed at tjene penge på at drive sit erhverv. Den københavnske fisker er dog også plaget af store mængder skarver, ligesom kystfiskere er det i hele landet.

- Derudover døjer vi stadig med følgeskaderne fra Lynetteholm. Det er ingen af de normale standfisk, som aborre og fladfisk, tilbage, kommer det opgivende fra Brian Kyed.

Flere Nyheder