Først fiskeri til maj igen

Med ålestoppet november 2018 til januar 2019 bliver det en længere periode uden fiskeri for bundgarnsfisker Svend Erik Olsen.
af Claus Kirkegaard
15 mar 2019

For bundgarnsfisker Svend Erik Olsen er der ikke meget fiskeri i øjeblikket. Faktisk venter han ind til maj, før han igen skal på fiskeri - til den tid er det blandt andet hornfisk, der står på programmet.

- Normalt har jeg fisket efter ål indtil jul, men med ålestoppet i 2018 var jeg nødt til at stoppe med udgangen af oktober. Så det er en lang periode uden indtægt for mig, siger Svend Erik Olsen

Før i tiden var det fint med en pause efter ålefiskeriet, men nu er det lang tid uden fiskeri og dermed uden indtjening.

- Ålefiskeriet var fint før, hvor jeg så kunne reparere garn og pæle i det tidlige forår. Men det er virkelig en lang periode uden indtægt lige nu, siger skipper.

Han kan dog nu se frem til at søge om kompensation for lukkeperioden i ålefiskeriet.

Derudover satser han på et fornuftigt fiskeri, når vi kommer til maj måned.

- Jeg håber, at det bliver godt fiskeri efter hornfisk - jeg skulle gerne op på 50 tons hornfisk sammen med pighvar, torsk, skrubber og sild. Derudover fanger vi også sortmundet kutling. Vi kan jo håbe, at den kan være med til at lokke torsk og pighvar længere ind til kysten, siger Svend Erik Olsen.

Ålestoppet er ikke det eneste, han bøvler med i sit fiskeri. Der er et langt større problem, som har store konsekvenser for ham - og for andre fiskere.

- Det er sælen, som er den værste fjende lige nu. Det har den været i mange år efterhånden. Det er en intelligent jæger, som æder vores fisk, ødelægger vores redskaber, skræmmer de andre fisk væk fra vores redskaber og spreder sygdomme til fiskene. Der skal simpelthen snart gøres noget ved den, siger Svend Erik Olsen, som selv fik dispensation til at skyde sæler tilbage i 2017.

- Men det er så svært at skyde sæler. De kigger jo kun lige op over vandoverfladen. Men jeg fik da skudt en enkelt, siger Svend Erik Olsen.

Flere Nyheder