HM120 Astoria: Der er fisket i bund i Skagerak

Lukningen af norsk farvand har presset flere skibe sammen i dansk farvand, og det kan mærkes
af Helle Kristensen
08 jan 2021

I Hanstholm ligger HM120 Astoria til kaj. Under normale omstændigheder ville den nordjyske skipper Asger Christiansen være godt i gang med fiskeriet, men lukningen af norsk farvand betyder, at mange fiskekuttere er presset sammen i de danske farvande, og det har resulteret i et højt fisketryk. 

Oven i købet er vejret ikke det bedste, så Asger Christiansen holder ufrivilligt en forlænget juleferie. 

- Vi fiskede lidt i weekenden, hvor det var fint vejr, men udbyttet var faktisk for lavt til, at det blev rigtigt godt. Så det kan ikke betale sig at sejle ud, når vejret er som det er lige nu. Vi prøver at sejle ud i weekenden, hvor vejret skulle blive bedre, og så laver vi et par træk, for at se om det giver noget, men ellers må vi jo vente, indtil der bliver lidt bedre vilkår, lyder det fra Asger Christiansen. Han lægger ikke skjul på, at den forlængede juleferie ikke lige er hans drømmestart på året: 

- Vi kan snart ikke finde på mere at lave på båden, og det er faktisk lidt stressende at være hjemme, med alt det der sker i dansk fiskeri. Det kan ikke undgås, at man går og bekymrer sig om, hvad den her situation betyder i længden for vores fiskeri. Nu håber vi bare at norsk farvand snart åbner op igen, så der kommer mere spredning på bådene. 

Asger Christiansen er kendt for sin optimistiske tilgang til fiskeriet, men selv han må indrømme, at lige nu er det ikke nemt at finde mange lyspunkter.

- Vi gik på juleferie med en teori om, at vi i 2020 havde ramt bunden, og at det kun kunne gå fremad i 2021, men vi må erkende, at vi har fået en temmelig elendig start på året med aftalen om Brexit og lukning af norsk farvand. Lige nu kan det kun gå for langsomt med at få adgang til norsk farvand, og så må vi tage bekymringerne om kvotereduktioner efterfølgende. 

Læs mere om:

Flere Nyheder