Jagt på pighvarrer

Der bliver fisket pighvarrer fra ND 132 Anne Lise. Både til skipper selv og til gyde- og udsætningsforsøg
11 aug 2020

Overskriften for Klintholm-fisker Keld Larsens sommer kan koges ned til et ord: Pighvarrer!

Med sit garn fartøj ND 132 Anne Lise har han jagtet den kostbare fisk i område 24 i Østersøen med vigende resultater. Sidste tur var ikke noget at råbe hurra for, fortæller den garvede kystfisker:

- Jeg har fisket over sommeren, men det er ikke blevet til mange fisk. Torsken kan vi ikke fiske efter, så det har været pighvarrer. Lidt pighvarrer.

Pighvarren fisker han både for sin egen fornøjelse, men i maj og juni har det også været for at hjælpe en biolog og et projekt omkring pighvarrer.

- Jeg har været med i et forsøg om udsætning af pighvarrer. Jeg skulle fange nogle, som så skulle gyde, og senere sættes ud i Guldborgsund, forklarer Keld Larsen, som glæder sig til at høre det endelige resultat. Der har både været et klækkeri indover, og de har fået nogle til gyde, men ikke så mange som håbet.

Men det ville da være skønt, hvis man fandt en måde at få flere pighvarrer på.

- De har tidligere gjort det en del i Karrebæk Fjord. Så jeg synes, det er et godt initiativ, hvis det altså kan lykkes, siger Keld Larsen.

Hver en ekstra pighvar er nemlig velkommen, for der er rift om dem. Ikke nok med, at fiskerne jo selvfølgelig gerne vil fange dem, så har sælen også fået smag for fladfisken.

- De er begyndt at gå i vores garn, hvor der sidder skeletter tilbage. Når der er rogn, bider de det ud, forklarer Keld Larsen og tilføjer, at der i år også har været mange alger, og dermed ikke de bedste fiskeforhold:
- Vi har et enormt problem med alger i år. De sætter sig på garnene, og så vil pighvarrene ikke gå i dem. Det skyldes udledning af kvælstoffer, som der jo er meget af fra landbrug, byer osv., når det regner. Det år, hvor der var rigtig varm og ingen regn, var vandet til gengæld rent som bare pokker.

Også skrubber og ising ser mærkelige ud for tiden. Der er skyllet døde fisk op på land, og flere er blevet lagt til side, så de kan blive undersøgt nærmere. Trods udfordringerne så klør Keld Larsen dog fortsat på. Pighvar-sæsonen løber august ud, og så skal fartøjet have en overhaling. Og der bliver inden længe også tid til, at Keld Larsen kan tage på ferie ved Vestkysten.

Flere Nyheder