For tredje år i træk får danske og svenske lystfiskere mulighed for en god oplevelse, når de i august og september skal fiske efter tun i Kattegat og Skagerrak.
Det er som led i et mærkningsprojekt, som DTU Aqua står for herhjemme. Det skriver Nordjyske Stiftstidende.
-Der er et lignende projekt i Sverige på samme tid. Vi kommer til at fiske i samme område, så vi regner med, at der er plads til cirka 100 både i alt, siger Kim Aarestrup, der er professor hos DTU Aqua, der står for mærkningsprojektet i Danmark.
Første år lykkedes det lystfiskerne at fange 18 tun, som DTU Aqua målte, vejede og mærkede. Sidste år kom der hele 90 tun på krogen.
- Vi håber at fange så mange tun som muligt, da alle fisk giver os information. Både i forhold til den lille DNA-prøve, vi udtager af fisken, samt det lille standardmærke fra den internationale tunkommission, som let bliver sat på. De tun, som vi vurdere er bedst egnet og kan klare det, sætter vi også en radiosender på, og dem har vi 60-70 af i år, siger Kim Aarestrup.
Forskerne ved stadig ikke, hvor tunen i Kattegat og Skagerrak kommer fra, så det er stadig vigtigt med mærkningsforsøg for at få så meget basisviden om tunen som muligt.
-Vi ved ikke, hvor tunene i Kattegat stammer fra, hvornår de kommer, hvor lang tid de er her, hvad der får dem hertil, og hvor de svømmer hen bagefter. Det er sådan noget, vi søger svar på. Det langsigtede mål er at finde ud af, hvor mange tun der er i de danske farvande, og om det er de samme fisk, der kommer igen år efter år, siger Kim Aarestrup.
De elektroniske mærker, som nogle af tunene bliver mærket med registrerer hvor tunen svømmer hen, hvor dybt den svømmer, havtemperatur og lignende. Efter et år falder de af tunen og sender informationerne hjem til forskerne på DTU Aqua via Satellit.
Projektet foregår i år i samarbejde med forskere fra Sveriges (Sveriges Landbrugsuniversitet), Irland (InlandFisheriesIreland) og Storbritannien (Center for Environment, Fisheries and Aquaculture Science), som foretager lignende mærkninger.
FAKTA BLÅFINNET TUN
Blåfinnet tun er en vandrefisk, som gyder i henholdsvis Den Mexicanske Golf og Middelhavet.
Normalt vejer de blanke rovfisk 200-400 kilo og er mellem to og tre meter lange.
Den største registrerede blåfinnet tun vejede 725 kilo. Den længste var over fire meter lang.
Tunen, der er torpedo-formet, kan svømme med en hastighed på over 80 km/ t.
Den blåfinnet tun er varmblodet, hvilket er en sjældenhed hos fisk.
Hunnen kan gyde op mod 10 millioner æg om året.
FAKTA BLÅFINNET TUN I DANMARK
Fra 1920' erne til 1960' erne blev der fanget masser af blåfinnet tun i Kattegat og Øresund.
Der blev holdt store konkurrencer i at fange tun.
Tunen forsvandt fra de danske farvande i begyndelsen af 1960' erne, formentlig som følge af overfiskeri ikke bare i Danmark, men også i Atlanterhavet og Middelhavet.
For to år siden fangede en lystfisker -ulovligt -en tun ud for Skagen for at bevise, at en bestand af blåfinnet tun er tilbage i Danmark.