Konk sikrer godt fiskeri til Wicki-Alex

Konksnegle giver nye muligheder
af Line Dalgaard Jensen
07 mar 2019

Thomas Jensen, skipper på H 410 Wicki-Alex, er en glad mand. På få år er optimismen kommet tilbage til hans fiskeri i Hundested takket være en helt særlig kombination. Kutterens garn har nemlig fået følgeskab af tejner, som fiskeren fanger konksnegle med.

- Nu kan man fiske alle de dage, vejret tillader uden at løbe tør for kvoter. Samtidig kan garnfiskeriet drives ved siden af. Kombination betyder, at vi kan tage de gode perioder med mange tunger og derimellem fokusere på sneglefiskeriet, som faktisk kan drives næsten året rundt, siger Thomas Jensen.

 

2000 tejner og avn

Thomas har 2000 tejner i havet for tiden, som alle er lavet ud af plastdunke. Han sætter dem i rækker med 25 meters mellemrum og med 60-80 tejner pr. linje, alt efter hvad der er plads til på dækket.

Som agn bruger han bifangst fra garnfiskeriet, skrog fra stenbidere og diverse fisk som sild, som han køber frossen fra O.V. Jørgensen.

Fangsten afsættes til Seafood-Supply for 10 kroner pr. kg. og en dagsfangst giver ca. 12-15.000 kr.

 

Savner mekanik

Den eneste ulempe, som Thomas Jensen kan finde, er, at tejnefiskeriet er relativt lavt mekaniseret. Mens man kan fiske 1.000 tons sild med blot et par tryk på knapperne, så får skipperen let lange arme af at ryste 1 tons snegle ud af tejnerne. Der er brug for mekanisering, og han er derfor i gang med at nyudvike en hale- og håndteringsproces sammen med en lokal smed.

Den Europæiske Hav- og Fiskerifond har støttet projektet, og til sommer kan potentielle nye tejnefiskere tage turen til Hundested for at se nærmere på, hvordan fremtidens tejnefiskeri ser ud.

Læs mere om:

Flere Nyheder