10 tons pukkelhval i bundgarnet

I stedet for makrel fandt bundgarnsfisker noget helt andet - nemlig en pukkelhval
af Claus Kirkegaard
08 okt 2019

Foto: Nordsøen Oceanarium

Da Troels Tvilling og makkeren mandag morgen skulle ud for at røgte bundgarn 250 meter fra Skagen Havn, havde de regnet med, at det var makrel, de skulle hive om bord i jollen, FN 6 Flipper.

Det viste sig dog at være noget andet og lidt større end makrel. En stor pukkelhval på 10 tons havde forvildet sig ind i bundgarnet. Her var den af uforklarlige årsager druknet.

- Hvorfor den ikke er svømmet ud igen, ved vi ikke. Det kan være, at Nordsøen Oceanarium kan finde ud af, om der var noget galt med den, når de senere skal dissekere den, siger Troels Tvilling til Fiskeri Tidende.

Han fortsætter:

- Da makkeren havde hevet et par gange med spillet, kunne vi mærke, alt jollen fik slagside. Da vi lyste ned i vandet, som heldigvis var krystalklart, kunne vi se to hvide striber, som må have været hvalens to sidefinner. Vi må have fået den vendt om, for pludselig så vi halefinnen, og så kunne jeg godt se, at det var en hval af en slags, fortæller Troels Tvilling om minutterne, hvor det gik op for ham, at det var noget helt andet, end makrel, der var gået i bundgarnet.

Herefter fik de kontaktet Nordsøen Oceanarium, som sendte en dykker til Skagen for at hjælpe med at få hevet hvalen i land.

Pukkelhvaler er et sjældent syn i farvandene omkring Danmark med få observationer og strandinger registreret siden 1905.

Da hvalen var blevet bugseret ind til havnen, blev den læsset på en lastbil, og kørt til Hirtshals hvor den bliver opbevaret køligt indtil på onsdag, hvor den bliver dissekeret på den store parkeringsplads ved Nordsøen Oceanarium.

Læs mere om:

Flere Nyheder