Du kan roligt spise fisk

Risikoen for at blive smittet med COVID-19 gennem fødevarer eller emballage er yderst lille
16 mar 2020

Du skal holde afstand. Du skal vaske dine hænder grundigt. Og nyse i ærmet. 

Men hvad med vores fødevarer? I disse dage fylder Coronavirus alt, og mange er bekymrede for at smitte eller blive smittet. Men en ting er sikkert. Fødevarer er ikke farlige - ej heller fisk.  

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen oplyser, at Coronavirus/COVID-19 ikke smitter gennem mad, men via dråber fra host og nys fra smittede personer. Det lyder bl.a:

- Hvis en smittet person overfører coronavirus til en fødevare, vil sandsynligheden for smitte ved at man spiser denne fødevare, være yderst lille. Coronavirus skal ned i luftvejene for at give sygdom og ikke via mave/tarmkanalen.

Ligeledes er det usandsynligt at blive smittet ved at røre ved fødevareemballage, påpeger styrelsen. Internationalt bakker Center for Disease Control and Prevention op:

- På grund af den dårlige overlevelsesevne for coronavira på overflader, er der generelt meget lav risiko for spredning fra fødevarer eller emballage, der sendes over en periode på dage eller uger ved stuetemperatur, afkølet eller frossent.

Hidtil har det været uklart, om den lave risiko gælder for alle temperaturer. Fisk kommer ofte frossent eller kølet, men som det fremgår, så er der altså ikke forskel.

Men det er naturligvis en god idé at vaske hænder efter at have handlet, og - som altid - holde en god hygiejne.  

Læs mere om:

Flere Nyheder