Årets Fisker er Martin Kynde

Vestjysk Bank og Fiskeri Tidende har kåret Årets Fisker 2020
af Line Dalgaard Jensen
20 nov 2020

M står for Martin – og for modig! Det ord giver genklang, hver gang man nævner Martin Kyndes navn. En ung Thyborøn-fisker, der bestemt ikke er sådan at slå ud.

Og netop derfor har Vestjysk Bank og Fiskeri Tidende kåret Martin Kynde som Årets Fisker 2020.

Selvom bølgerne går højt, Brexit lurer og kvoterne skifter, så holder Martin Kynde hovedet højt, tænker nyt, tager initiativ og er altid engageret og positiv.

 

Fra gammel trækutter til ny L 232 Tove Kynde

Bl.a. har han haft modet til at investere i et nyt moderne fartøj; L 232 Tove Kynde. Et spritnyt fartøj, som i disse dage tager sine første rejser på havet.

- Martin har gjort det fantastisk, og har satset på ny og investeret i nyt moderne fartøj, trods udfordringer og vilkår i fiskeriet, der kunne have taget pippet fra de fleste, lyder det i en af de tre indstillinger, som juryen har modtaget på Martin Kynde.

Han har hidtil drevet snurrevodsfiskeri fra en træbåd fra 1973. Blot 20 år gammel købte han båden, og herfra har han landet tonsvis af kvalitetsfisk. Han har knoklet for sit fiskeri – og det har lønnet sig, da det netop gjorde det muligt at investere i en nybygning.

 

Søger sparring hos de erfarne fiskere

Vejen hertil har han taget med en tro makker og mentor: Thyborøn-fisker Tamme Bolt. Det var ham, som Martin Kynde var i praktik hos, da han var under uddannelse til erhvervsfisker, og det er sammen med ham, at han har investeret. Ingen mand er en ø, ej heller Martin Kynde, der har forstået at samarbejde og søge den store erfaring, som allerede er i dansk fiskeri.

- Martin har fra starten af sit fiskerliv været utrolig god til at søge inspiration og hjælp hos erfarne fiskere. Det er både klogt og modigt, lyder en af roserne.

I det hele taget så er der mange positive ord at høste om Martin Kynde. Superlativerne står i kø, fordi han har så positiv en tilgang. Martin er drevet af både passion og ambition. Han er sådan en, man tror på. Han er fleksibel og klar til at omstille sig både i forhold til fiskeri og de krav, der er i erhvervet. Med andre ord, så er Martin Kynde af det stof, som en fisker er gjort af – han minder fiskerne om, hvorfor de gider sejle ud og fiske, mens alle andre sover. Som fisker-kollegaen Søren Lindholm Groth udtrykker det i sin indstilling:

- Jeg har den dybeste respekt for en ung mand, som tør investere i et nyt fartøj i disse tider. Os fiskere er en uddøende race, men hver gang jeg kigger på Martin, kan jeg se glæden og passionen. Alle de ting jeg selv har for vores erhverv.

Stort tillykke til Martin Kynde.

Fakta: ”Årets Fisker” 2020

  • Som skrevet er Martin Kynde kåret til Årets Fisker 2020. Der var i alt fire nominerede kandidater, som var udvalgt blandt en række indstillinger fra fiskere, lokale fiskeriforeninger m.m. Det er altså fiskerne selv, som indstiller til titlen.
  • Jurykomiteen har bestået af administrerende bankdirektør i Vestjysk Bank, Jan Ulsø Madsen; Flemming Christensen, direktør i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd; Torben Høy, Vest Fisk og Line Dalgaard Jensen, Fiskeri Tidende.

  • Årets Fisker afvikles i et samarbejde mellem Vestjysk Bank og Fiskeri Tidende. Det er femte gang, at Vestjysk Bank og Fiskeri Tidende kårer Årets Fisker. Prisen blev sidste år uddelt til Frank Theodorsen fra Langeland.

  • Fiskeri Tidende og Vestjysk Bank skulle igen i år have kåret Årets Fisker på Fiskerikonferencen, men på grund af COVID-19 er konferencen aflyst i år. Vinderen har derfor fået overrakt prisen i Vestjysk Bank i Thyborøn.

Læs mere om:

Flere Nyheder