MSC-certificering for sild i den østlige Østersø suspenderes

Bestanden af sild i Østersøen er under pres, og det går ud over MSC-certificering

Arkivfoto

Fiskeriet af sild i Østersøen suspenderet fra MSC 15. september. Danmarks Fiskeriforening finder situationen dybt beklageligt, men den seneste bestandsvurdering kræver denne løsning

Fiskeriet efter sild i den østlige Østersø suspenderes fra bæredygtighedsordningen MSC. Suspenderingen træder i kraft 15. september. Herefter kan silden ikke længere sælges som MSC-certificeret eller bære det blå MSC-mærke, som ellers er forbrugerens garanti for, at fisk stammer fra et bæredygtigt fiskeri.

– Størstedelen af dansk fiskeri er MSC-certificeret, og det er fiskerne glade for. Derfor er det også dybt beklageligt, at MSC-certificeringen af sild i den østlige Østersø sættes på pause så kort tid efter, at det kom på plads, siger Kim Kær Hansen, næstformand i Danmarks Fiskeriforening og fortsætter:

– Det er desværre ude af vores hænder. Fiskeriet har fulgt og fisket efter den rådgivning og de kvoter, der er kommet fra ICES, og forvaltningsplanen er ligeledes fulgt, men bestandsudviklingen er desværre negativ i år, og dermed lever fiskeriet ikke længere op til MSCs standarder, da gydebiomassen derved befinder sig under referencepunktet.

Dårlig bestandsvurdering

Bestandsvurderingen kom i sommer fra ICES (Det Internationale Havforskningsråd). Den viste, at sildebestanden i den østlige Østersø er inde i en negativ udvikling. Gydebiomassen er for lav i forhold til de biologiske referencepunkter fastlagt af ICES. Derfor anbefaler ICES, at kvoten reduceres for 2022 med 36% procent. En rådgivning som Danmarks Fiskeriforening mener går for vidt.

– Vi er helt enige i, at bestanden ikke har det godt, og det er en meget bekymrende udvikling. Men reduktionen er unødvendig drastisk. Silden er ikke i fare på grund af fiskeriet, forklarer Kim Kær Hansen. Der er mange andre faktorer i Østersøen, som rykker på balancen – herunder især udledninger og sælen

Danmarks Fiskeriforening indtog Foodexpo i Herning

Naturligvis var der lækre fisk på programmet, da Danmarks Fiskeriforening indtog Hal F i Messecenter Herning

Danmarks Fiskeriforening indtog Foodexpo i Herning

Naturligvis var der lækre fisk på programmet, da Danmarks Fiskeriforening indtog Hal F i Messecenter...