Østersø: Ophugningsstøtte er gået helt i fisk

Regeringens lovede ophugningsstøtte lader vente på sig. Henning Finne har derfor været nødt til at sælge sit hus
af Line Dalgaard Jensen
29 aug 2022

Situationen i Østersøen er under pres – så meget at bl.a. den bornholmske fisker Henning Finne har set sig nødsaget til at sælge sit hus.

- Lige nu kan man ikke leve af at fiske. Det kan slet ikke hænge sammen. Vi har mistet vores laks, og vi har mistet 92 procent af vores torsk, siger fiskeren til Ekstra Bladet, som har set nærmere på sagen.

Problemet er, at fiskekvoterne i Østersøen over årene er blevet reduceret i sådan en grad, at det er umuligt at være erhvervsfisker i området. Flåden er for stor i forhold til de kvoter, der er.  

Derfor afsatte regeringen 25. mio. kr. til ophugningsstøtte. Penge, som desværre lader vente på sig, og som langt fra er nok.

- Det koster i omegnen af 50 millioner kroner bare på Bornholm. Der skal mange flere penge til, siger Henning Finne, som bakkes op af Danmarks Fiskeriforening.

- Vi har helt fra starten efterlyst, at man afsatte 75 millioner, siger direktør Kenn Skau Fischer:

- Det er dybt beklageligt, at vi ikke har en ophugningsordning på plads endnu. Kombinationen af dybe restriktioner i forhold til, hvilke fisk de må fange, og at kvoterne er lave, har gjort, at mange af fiskerne har fået udhulet deres økonomi. Det er en frygtelig situation, som de står i. Det er meget svært at se lyset for enden af tunnelen.

Ekstra Bladet har kontaktet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, og spurgt om der er udsigt til ophugningsstøtte hos fiskerne. Ministeriet er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets frist inden deadline.

Læs mere om:

Flere Nyheder