Ålefiskeriet forbydes i november

Lukkeperioden for fiskeri efter ål rykkes en måned frem, erfarer Fiskeri Tidende. Dermed er det slut med ålefiskeri i november.
af Svend Boye Thomsen
16 jun 2022

Fra i år må man ikke længere fiske ål i november.

Fiskeri Tidende erfarer, at fiskeriminister Rasmus Prehn (S) har lagt sig fast på, at lukkeperioden for ålefiskeriet flyttes fra december, januar og februar til november, december og januar.

Det er et hårdt slag for de danske ålefiskere, da november er den måned, hvor der landes flest ål.

Beslutningen om at flytte lukkeperioden er truffet på baggrund af en EU-beslutning om, at lukkeperioden for ålefiskeri skal ligge på det tidspunkt, hvor den største gydevandring finder sted.

Langt den bedste måned

Langt størstedelen af fiskeriet efter blanke ål i Danmark finder sted om efteråret.

Tal fra Fiskeristyrelsen viser, at de danske fiskere i 2021 samlet set landede 139 ton blanke ål til en samlet værdi på 11,9 millioner kroner.

Af disse blev hele 64 ton fanget i november.

Det er altså næsten halvdelen af fiskeriet, der forsvinder som følge af beslutningen.

Fiskerne i Sydeuropa går fri 

Allan Buch, der er næstformand for Danmarks Fiskeriforening og formand for Bælternes Fiskeriforening, er fortørnet over, at de danske ålefiskere igen skal holde for, mens ålefiskerne i Sydeuropa går fri.

For beslutningen gælder kun for fiskeri efter ål i saltvand, og modsat ålefiskeriet i Danmark finder langt størstedelen af ålefiskeriet i Sydeuropa sted i ferskvand.

- Det er dybt urimeligt, siger Allan Buch og uddyber:

- Det her er ikke en kritik af fiskeriministeren, for han fortjener ros for, at det trods alt er endt med, at vi stadig må fiske ål i oktober, men det er på ingen måde tilfredsstillende, at vi ikke længere må fiske ål i november, bare fordi man i de andre EU-lande er fuldstændig ligeglade med de danske ålefiskere, siger han.

Kompensation og revurdering

Allan Buch slår fast, at man fra Danmarks Fiskeriforening og Bælternes Fiskeriforenings side vil fortsætte kampen for det danske ålefiskeri.

- Ålefiskeriet er rygraden i det danske bundgarnsfiskeri, som også har en stor kulturhistorisk værdi. Det anerkender ministeren, og det glæder vi os over. Nu handler det om at få overbevist EU-Kommissionen om, at den er forkert på den, så vi kan få ændret lukkeperioden igen til næste år, siger Allan Buch.

- Derudover skal vi have set på mulighederne for at kompensere de ålefiskere, som rammes af det her. Hvis man ikke kan nå at se på det inden sommerferien, så bør det ske som noget af det allerførste efter ferien, siger han.

Læs mere om:

Flere Nyheder