EU-forslag vil lukke ålefiskeriet i Danmark

EU-Kommissionen foreslår et forbud mod fiskeri efter ål i saltvand og brakvand

Det kan snart være helt slut med fiskeri efter ål i Danmark.

For nu skal Ministerrådet i EU tage stilling til et forslag fra EU-Kommissionen, som vil forbyde fiskeri efter ål i saltvand og brakvand.

De danske ålefiskere er i forvejen hårdt ramt af, at man fra i år har valgt at flytte den nuværende lukkeperiode en måned frem. Det betyder, at ålefiskerne ikke længere må fiske ål i november, som er den måned, hvor de plejer at fange flest ål.

Danmarks Fiskeriforenings biolog Michael Andersen er dybt forundret over forslaget.

– Et af argumenterne for Kommissionens forslag er, at man ikke kan se en fremgang i ålebestanden, men det er alt for tidlig at drage den konklusion. Forslaget er udtryk for rendyrket populisme. Det handler udelukkende om, at man har en trang til at virke handlekraftig, siger Michael Andersen.

– Forslaget er også meget mærkeligt formuleret, for samtidig med, at man vil forbyde fiskeriet, vil man udvide lukkeperioden fra tre til seks måneder. Det giver ingen mening, konstaterer han.

Danmarks Fiskeriforening arbejder på at forhindre en lukning af ålefiskeriet.

Allan Buch, der er næstformand i Danmarks Fiskeriforening og formand for Bælternes Fiskeriforening, håber, at den nye regering også vil kæmpe for at bevare ålefiskeriet i Danmark. 

– Ålefiskeriet er en del af den danske kulturhistorie, og fiskeriet foregår med bundgarn – det er noget af det mest skånsomme fiskeri, der findes. Det er svært at forstå, at man vil forbyde den slags, siger Allan Buch.

– Vi vil kæmpe til det sidste for ålefiskeriet, og det håber jeg også, at den nye regering vil, siger han.

Sagen skal behandles i Ministerrådet den 12. og 13. december.

Bøgsted: CO2-afgift på fiskeriet kan være i strid med EU-regler

Kristian Bøgsted havde onsdag skatteministeren i folketingssalen, fordi han mener, at en CO2-afgiften på fiskeriet kan være i strid med EU-regler

Bøgsted: CO2-afgift på fiskeriet kan være i strid med EU-regler

Kristian Bøgsted havde onsdag skatteministeren i folketingssalen, fordi han mener, at en CO2-afgiften på fiskeriet...