Europæiske fiskeriorganisationer i opråb om EU-forslag

De europæiske fiskeriorganisationer arbejder på at forhindre et forslag fra Kommissionen om et omfattende forbud mod bundfiskeri

For en måned siden offentliggjorde Europa-Kommissionen handlingsplanen ”Beskyttelse og genopretning af marine økosystemer med henblik på bæredygtigt og modstandsdygtigt fiskeri”.

Kommissionens handlingsplan indeholder blandt andet et forbud mod fiskeri med bundslæbende redskaber i 30 procent af EU’s havareal, som skal indføres inden 2030.

Det er et forslag, som har vakt stor bekymring i fiskerikredse over hele Europa. En række medlemsstater frygter også de store samfundsmæssige konsekvenser, det vil få i de områder, der er afhængige af fiskeriet. 

Tirsdag i denne uge mødtes repræsentanter for de europæiske fiskeriorganisationer i Bruxelles derfor til et møde, hvor repræsentanter for medlemsstaterne var inviteret med til en drøftelse af, hvad det vil betyde, hvis Kommissionens forslag bliver til virkelighed.

Den europæiske fiskerialliance European Bottom Fishing Alliance (EBFA), som Danmarks Fiskeriforening er medlem af, opfordrede på mødet på det kraftigste til, at man for sat en stopper for planen.

– De nationale myndigheders mission og deres ansvar over for deres borgere er at implementere EU-regler, sikre arbejdspladser og forsyne markedet med bæredygtig fisk og skaldyr. Det er derfor svært at forstå, at Europa-Kommissionen har valgt at vedtage en handlingsplan uden at høre medlemsstaterne, på trods af at de har sat dem i centrum for debatten med fiskeripakken, sagde Iván López van der Veen, der er formand for EBFA.

Han mindede også om, at bundfiskeriforbuddet er helt nyt mål, som ikke er baseret på nogen international eller europæisk regel, og som ikke vil følge den almindelige lovgivningsproces.

For sektoren er det klart, at hvis der skal ske en ændring af den fælles fiskeripolitik, skal Kommissionen følge den etablerede lovgivningsproces gennem Rådet og Europa-Parlamentet.

– Når det ikke er EU-lovgivning, har borgere og virksomheder, eller endda medlemsstater, der er berørt, ingen ret til i retten at anfægte handlingsplanens uforholdsmæssige virkning, hvilket efterlader dem forsvarsløse. Kort sagt, ingen høring, ingen debat og intet muligt juridisk forsvar på grund af den måde, Kommissionen valgte for at fremsætte sine forslag, sagde Iván López. 

Thyborøn Trawldoor erhverver færøske Rock Trawl-doors

Thyborøn Trawldoor har for kort tid siden overtaget den færøske virksomhed Rock Trawldoors. Det skriver det norske medie Fiskerimagasinet. Rock Trawl-doors har længe haft...

Thyborøn Trawldoor erhverver færøske Rock Trawl-doors

Thyborøn Trawldoor har for kort tid siden overtaget den færøske virksomhed Rock Trawldoors. Det skriver...