Åbent brev: Følg biologernes kvoteanbefalinger for kuller

Kreds Nord sender åbent brev til fiskeriminister Jacob Jensen om kuller-situationen
06 sep 2023

Det vrimler med kuller. En egentlig lykkelig situation, men desværre så er der så mange, at kvoten ikke kan følge med. 

Derfor har Kreds Nord skrevet et åbent brev til ministeren, som de opfordrer til at hæve kvoten på kuller:

 

Åbent brev til fiskeriministeren: Følg biologernes kvoteanbefalinger

I fiskeriet er vi glade for, at regeringen anført af fiskeriminister Jacob Jensen, vil fiskeriet og er opsatte på at sikre, at erhvervet kan udvikle sig og fortsat bidrage med sunde og klimavenlige fødevarer og vigtige arbejdspladser i Vandkantsdanmark. Det er en god indstilling til tingene, som vækker optimisme på havnen. 

Vi er samtidig glade for, at fiskeriminister Jacob Jensen også har slået fast, at han er opsat på at gøre det lettere at være fisker. Og her har vi en bøn. Det, der skaber allermest bøvl og besvær i fiskeriet, er, når der ikke er sammenhæng mellem fiskebestandenes faktiske størrelse og fiskerimulighederne. Det har vi et rigtig godt eksempel på lige nu.

I fiskeriet fungerer det sådan, at der hvert år fastsættes nogle fiskekvoter på baggrund af anbefalinger fra havmiljøeksperterne i Det Internationale Havundersøgelsesråd. Det er grundlæggende et godt system, som sikrer, at fiskebestandene ikke overfiskes.

Det, vi slås med lige nu, er, at man fra politisk side i EU har besluttet, at fastsætte fiskekvoten på arten kuller på et meget lavere niveau end biologerne anbefalede. Sagt på en anden måde, så er der så mange kuller, at den kvote, politikerne i EU nåede til enighed om, risikerer at slippe op. Det er noget rod, og det er fjollet, når nu der er masser af kuller at fange.

Tallene taler sit tydelige sprog. Siden år 2020 er kullerbestanden vokset med 500% ifølge det Internationale Havundersøgelsesråd. Men kvoten er kun blevet hævet med 64% siden 2020. Det er dermed uundgåeligt, at vi fanger flere kuller end, vi har kvote til, og det kan blive meget alvorligt for fiskeriet, som i værste fald kan gå helt i stå.

Heldigvis har man fra dansk side sikret, at EU-reglerne giver mulighed for at korrigere kvoten løbende, så man kan sikre et bæredygtigt fiskeri, hvor der er sammenhæng mellem størrelsen på fiskekvoterne og fiskebestandens størrelse.

Derfor opfordrer vi i fællesskab ministeren til at gøre brug af den mulighed. Det vil gøre hverdagen lettere for fiskerne. Det vil sikre at fiskeriet kan fortsætte og bidrage med sunde og klimavenlige fødevarer. Og det kan endda gøres med havbiologerne i Det Internationale Havundersøgelsesråds velsignelse.

Flere Nyheder