Fiskeri
Boligbyggeri truer Sydhavns bundgarnsfiskere

Boligbyggeri truer Sydhavns bundgarnsfiskere

Bl.a. Brian Kyeds fisker vil gå tabt, hvis Københavns Kommunes planer bliver en realitet
af Line Dalgaard Jensen
28 sep 2018
Bl.a. Brian Kyeds fisker vil gå tabt, hvis Københavns Kommunes planer bliver en realitet
af Line Dalgaard Jensen
28 sep 2018

Bundgarnsfisker Brian Kyed er bekymret. Københavns politikere vil bygge et stort antal boliger klos op ad fiskerihavnen i Sydhavn på stejlepladsen.

Det vil sige lige ved den havn, som han og familien i fire generationer har fisket fra, og på den plads, hvor han bøder og opbevarer garn og pæle.

- Byggeriet vil betyde, at bundgarnsfiskeri fra Sydhavn ikke kan drives mere. Det er som at sige at vi bliver smidt ud, og at man ikke vil fiskermiljøet, siger Brian Kyed, der er formand for København og Omegns Fiskeriforening.

Boliger på stejlepladsen

Politikerne på Københavns Rådhus ønsker at bygge 550 nye boliger på stejlepladsen. Stejlepladsen grænser op til Fiskerihavnen og er fredet. Boligerne skulle oprindeligt bygges på den anden side af vandet, men efter to års stridighed bliver over 500 flyttet til stejlepladsen.

- Vi - jeg og den anden bundgarnsfisker Poul Rasmussen her i Sydhavn - har brug for stejlepladsen til vores grej. Her opbevarer vi vores pæle og spreder garn til tørring. Vi har 300-400 pæle og de er jo 10-12 meter lange; hvor skal vi gøre af dem, hvis pladsen forsvinder? spørger Brian Kyed, der ifølge lejekontrakten på sine lokaler i havnen har brugsret til pladsen.

Men desværre udløber lejekontrakten i 2020, og ejerne, By & Havn, har indtil videre ikke kunne oplyse ham, om de vil forlænge aftalen.

Gør klar til protest

Hans sidste mulighed er fiskerilovens paragraf 84, som siger, at fiskere kan forlange, at et nævn afgør sagen – om han har ret til området eller skal have en erstatning.

Og så selvfølgelig at protestere! Når politikernes på Københavns Rådhus har punktet på dagordenen i oktober, er han og støtterne klar på Rådhuspladsen.

Den nystiftede forening ”Fiskerhavnens Venner” har allerede 125 medemmer, samt en Facebook-gruppe med over 1000 mennesker. Også Danmarks Fiskeriforening PO bakker op om bundgarnsfiskeriet.

Fiskerhavnen er en lille perle i Københavns Sydhavn

Læs mere om:

Flere Nyheder