Brexit kan få store konsekvenser for Nordjylland

Derfor drog de nordjyske borgmestrer til Bruxelles
af Line Dalgaard Jensen
12 nov 2018

Hvad enten man er fisker eller politiker, så er EU vigtigt, som aldrig før. EU former fiskeripolitikken, og med Brexit lige rundt hjørnet, er alles blik rettet mod Bruxelles.

Derfor var de nordjyske borgmestre, ledsaget af formand for Kreds Nord, Jan N. Hansen, og formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, draget til EU's politiske højborg for at debattere fiskeri og Brexit – og arbejde for adgang til britisk farvand, som regionen har brug for.

- Fiskeriet er vigtigt for Nordjylland. Ca. 70 procent af fiskeriet foregår heroppe fra, og udgør kernen i nogle af vores lokalsamfund. Det er ikke kun fiskerne Brexit rammer, men fiskeindustrien og serviceerhvervene, siger Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring, som stod i spidsen for delegationen.

 

Ingen adgang - ingen aftale

Sammen med de andre borgmestrer mødtes kan bl.a. med en repræsentant fra Kommissionens Brexit-enhed, Bence Toth -  der havde godt nyt. Han forsikrede, at en frihandelsaftale, hvor Storbritannien får adgang til fisk og fiskeprodukter, vil være betinget af, at EU-fartøjer får adgang til at fiske i britisk farvand.

- Det er der ikke lavet om på. Man kan ikke stole på alt, hvad man læser i pressen, sagde han med et glimt i øjet og henviste til internationale medier, der hævder, at EU vil droppe kravet.

Det vakte glæde hos både fiskerierhvervet og politikerne. Borgmestrene er stærkt optaget af, at de lokale interesser bliver varetaget i forbindelse med Brexit-forhandlingerne, som det lyder i Santiago-erklæringen. Den underskrev 18 danske kommuner sidste år, og til mødet overrakte borgmester Arne Boelt en kopi til Bence Toth.

 

Danmarks Fiskeriforening kæmper for fiskeriet i EU

- Det var super godt at høre. Om politikerne så gør noget ved det og arbejder videre med sagen, ved vi jo ikke, siger Jan N Hansen, formand for Kreds Nord og bestyrelsesmedlem i Danmarks Fiskeriforening, hvis kontor i Bruxelles delegationen også besøgte.

Her orienterede formand Svend-Erik Andersen og konsulent Thomas Kruse om foreningens arbejde, og hvordan de søger indflydelse på EU's fiskeripolitik.

Udover fisk havde turen fokus på en række andre EU-spørgsmål. Borgmestrene var forbi den danske EU-repræsentation og Landbrug og Fødevarer. Turen sluttede med møde i Europa-Parlamentet, hvor Margrethe Auken, Ole Christensen, Morten Løkkegaard og Morten Helweg-Larsen var klar til debat.

Flere Nyheder