Aftalen mellem EU og Storbritannien er afgørende for en stor del af dansk fiskeri. 40 procent af mængderne, og 30 procent af den samlede værdi hentes således indenfor den britiske zone på 200 sømil.
Derfor har fiskeriet også været højt på dagsorden i den danske regering, hos EU´s chefforhandler Michel Barnier og ikke mindst i Danmarks Fiskeriforening, hvor meldingen om en aftale på teknisk niveau falder i god jord.
– Vi håber, at det baner vejen for en skilsmisse-aftale mellem EU og Storbritannien, og vi kan komme i gang med forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.
Han er spændt på, hvad de kommende dage vil bringe i forhold til godkendelsen af aftalen både i Bruxelles og London.
Meget står således på spil for dansk og europæisk fiskeri. Derfor bliver aftalens punkter omkring fiskeriet også studeret ekstra grundigt. En ting synes dog klar, Brexit forsvinder ikke.
– Af mange gode grunde har vi stadig på fiskeriområdet et stadig svagere og svagere håb om, at der ikke bliver et Brexit, siger han og fortsætter:
– Vi har forstået, at der med Brexitaftalen sikres en overgangsperiode på fiskeriområdet frem til udgangen af 2020. Vi undgår dermed en hard-Brexit. Men der er lang vej igen, siger Svend-Erik Andersen.
Tre krav fra fiskerside
Danmarks Fiskeriforening er en del af den Europæiske Fiskerialliance, der har tre krav til det videre arbejde frem mod en aftale efter 20210:
De tre krav er:
- Fortsat relativ stabilitet – fordeling af fiskerettighederne som hidtil efter historik
- Fortsat adgang til UK farvand
- Fri adgang til EU’s marked for britiske varer, herunder fisk og fiskeprodukter, kun ved fri adgang til fiskeri i britisk farvand – altså direkte link mellem fiskeriforhandlingerne og handelsforhandlingerne.