Pause for MSC-sild

Silden er suspenderet fra MSC-ordningen
af Line Dalgaard Jensen
21 sep 2018

Først en 0-rådgivning fra ICES, så et forslag på kvotenedskæring med 63 procent – og nu ingen blå MSC-sild!

Det ser mildest talt skidt ud for silden i den Vestlige Østersø, der fra i dag d. 21. september bliver suspenderet fra bæredygtighedsordningen MSC. Det gælder også for sild fra Skagerrak og Kattegat.

- Det er meget utilfredsstillende. Det tog over halvandet år at få MSC-certificeringen i hus, og så står vi under to år senere med en forventet suspendering af fiskeriet, siger Sofie Smedegaard Mathiesen, der er biolog ved Danmarks Fiskeriforening og arbejder med MSC-certificering.

 

Fisken er stabil

Certificeringen har Danmarks Fiskeriforening i samarbejde med Danmarks Pelagiske Producent Organisation, der også finder suspenderingen frustrerende. For fiskernes har ikke gjort noget forkert, og ej heller ser der ud til at være færre fisk.

Årsagen til den dårlige rådgivning og dermed MSC-suspendering er, at man har flyttet referencepunkterne for bestanden:

- Der er ikke sket noget nyt med bestanden. Det er selve regnemodellen og referencepunkterne, der ligger til grund for vurderingen, der er ændret, og der er dermed snarere tale om skrivebordsøvelse fremfor et billede på ændringer af de faktiske forhold, forklarer Claus Reedtz Sparrevohn, der er biolog ved Danmarks Pelagiske Producent Organisation.

 

Sildens fremtid

MSC-suspenderingen vil ligge i dvale, indtil en ny biologisk rådgivning viser, at bestanden går fremad, og silden igen kan bære det blå MSC-mærke.

Det er tale om en selv-suspendering, da de tyske fiskere mister deres MSC-certificering for selvsamme sild d. 21. september, og MSC-myndighederne samtidigt trækker stikket for danskerne.

Læs mere om:

Flere Nyheder