20 klumpfisk driver på land

Varmt vand har lokket den særlige fisk til
af Line Dalgaard Jensen
23 jan 2019

Langs strandkanten ved Røsnæs er en særlig fisk dukket op. Det er klumpfisken, som i løbet af de seneste måneder er blevet fundet langs strandskanten, hvor de er skyllet op. Det skriver DR.

Normalt er der kun maksimalt registreret en håndfuld klumpfisk herhjemme om året. Derfor er det en sjælden gæst at finde på de danske strande.

Fiskeatlas, der hører under Københavns Universitet, har indtil videre registreret 20 døde klumpfisk siden oktober sidste år og til nu.

Varmt vand lokker klumpfisk til


Fiskene er sandsynligvis kommet til med sommerens høje vandtemperaturer og særlig kraftig havstrøm, men de kan altså ikke klare sig i de danske farvande om vinteren.

– De kan ikke fungere, når temperaturen kommer under 10 grader. Så står deres kroppe af, og de begynder at dø lige så stille og roligt. Så ser vi dem drive op i overfladen – magtesløse og uden kræfter – hvorefter de driver ind til kanterne og dør, siger akvariechef og marinebiolog ved Øresundsakvariet, Jens Peder Jeppesen.

Selv om 20 fund af klumpfisk er det næsthøjeste antal fundet i Danmark, så slår det dog ikke rekorden fra 2014, hvor der blev fundet omkring 80 klumpfisk.

Flere Nyheder