Danmarks smukkeste havneområde er fundet

Danskerne har stemt og fundet frem til, hvilken dansk havn, der fortjener titlen som "Danmarks Smukkeste Havneområde"

Danskerne har voteret, og det blev Allinge Havn, der med 18 procent af stemmerne fik flest stemmer i konkurrencen ”Danmarks Smukkeste Havneområde,” som organisationen Historiske Huse står bag.

– Allinge er jo et fantastisk sted, som mange heldigvis efterhånden har oplevet, blandt andet fordi Folkemødet hvert år giver rigtig mange mulighed for at opleve et helstøbt havnemiljø med velbevarede strandgårde, pakhuse, røgeri og gamle arbejderboliger. Et miljø, som er blevet beskyttet af forudseende politikere, der har lavet gode lokalplaner til at passe på by og havn, siger Birthe Iuel, direktør i Historiske Huse.

15 nominerede

I alt 15 havneområder var nomineret i konkurrencen, og lidt over 3.000 danskere har afgivet deres stemme ved en online afstemning. På 2. pladsen kommer Københavns indre havn med Flådens Leje med 13 procent af stemmerne og på en delt 3. plads kom Nakskov Havn og Hobro Havn.

– En konkurrence skal jo udpege én vinder, selv om alle 15 havneområder i vores øjne har gjort sig fortjent til hæder. Der har været god lokal opbakning i havnebyerne, og lidt over 3.000 danskere har stemt på deres favorit blandt de 15 nominerede havneområder. Det er tydeligt, at flere har fået øjnene op for deres egen havn – også for de dele af den, der måske ikke er smuk i traditionel eller klassisk forstand, men stadig er stemningsfuld og fortæller en historie. Det gælder f.eks. de gamle industrianlæg, siloer, fabrikker og oliemøller, siger Birthe Iuel, direktør i Historiske Huse.

Området Flådens Leje i Københavns Havn fik en 2. plads i konkurrencen. På en delt 3. plads kom Nakskov Havn og Hobro Havn. Foto: Historiske Huse

Baggrunden for konkurrencen er, at trangen til at bygge, bo og arbejde på havnen mange steder har ført til, at hele eller dele af havnens historiske spor og miljøer er forsvundet eller udvandet. Formålet med konkurrencen er derfor at vise de enestående havnemiljøer, der stadig er tilbage og motivere kommuner, lokalpolitikere, borgere og bygherrer til at beskytte havneområdernes historiske miljøer og kvaliteter.

I Danmark har vi godt 400 såkaldte funktionshavne, dvs. færge-, industri- og fiskerihavne, og hertil kommer et stort antal lystbådehavne

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget store mængder stenbidere

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget...