Dansk Akvakultur vil bekæmpe IHN-virus

Efter udbrud på seks danske dambrug vil Dansk Akvakultur i samarbejde med myndighederne finde konkrete løsninger til at bekæmpe IHN-virus
af Line Dalgaard Jensen
14 jun 2021

18. maj 2021 blev der for første gang konstateret IHN-virus i Danmark og status er, at seks dambrug er fundet inficeret.

IHN-virus findes i de fleste EU-lande, men Danmark har indtil nu været IHN-fri. Det har givet de danske fiskeopdrættere konkurrencefordele i forhold til handelssamarbejde med andre lande, og dén fordel er vigtig at fastholde, mener brancheforeningen Dansk Akvakultur.

- Lige nu står dambrugene i en svær situation, fordi de ikke ved, hvad de skal gøre med deres fisk, og de har brug for hjælp til at bekæmpe smitten hurtigst muligt. Det er vigtigt for de berørte dambrug og for hele erhvervet. Vi skønner, at erhvervet står overfor et tab på et trecifret millionbeløb, hvis vi ikke fastholder vores status som fri for IHN, fortæller Brian Thomsen, direktør i brancheforeningen Dansk Akvakultur.

Brancheforeningen arbejder på en handleplan med en række konkrete initiativer til bekæmpelse af IHN-virus, som man vil overlevere til Fødevarestyrelsen og Fødevareministeren mandag.

- Vi har tradition for at være et løsningsorienteret erhverv. For år tilbage bekæmpede vi i samarbejde med myndighederne fiskesygdommen VHS, der har flere fællestræk med IHN-virus. Det må vi også gøre denne gang. Vi har konkrete løsninger på, hvordan vi i fællesskab kan bekæmpe udbruddet, og vi forventer en hurtig beslutning, afslutter Brian Thomsen.

Læs mere om:

Flere Nyheder