DTU jubler: Finansiering af “Ny Dana” er på plads

Med en donation fra A. P. Møller Fonden er finansieringen af et nyt havforskningsskib endeligt på plads

Illustration: Skibsingeniørfirmaet Knud E. Hansen


En donation på 50 mio. kr. bidrager til at realisere Danmarks nye oceangående forskningsskib – Dana V.

Takket være donationen fra A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal er finansieringen af det nye forskningsskib nemlig nu på plads. Donationen supplerer statens investering på 170 mio. kr. og DTU’s egen investering på 100 mio. kr. 

– Vi er meget glade for omsider at kunne bygge et nyt havforskningsskib. Det er en længe ventet drøm, der går i opfyldelse, siger DTU’s rektor Anders Bjarklev ifølge DTU Aquas hjemmeside.

 

Forskning i verdensklasse

Dana IV, der har været i funktion i 40 år, kan nu komme på pension.

Med et nyt multidisciplinært forskningsskib får danske havforskningsmiljøer en moderne forskningsinfrastruktur i verdensklasse med en global og arktisk aktionsradius, som kan understøtte forskning i oceanografi, maringeologi, fiskeri og klima og give en øget forståelse af havets kredsløb.

– Med det nye skib er Danmark i stand til at fortsætte sin mere end 100 år lange tradition for havforskning. Det er forskning, som bl.a. sikrer en bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer, og som bidrager til forståelsen af klimaet og konsekvenserne af klimaforandringerne, siger Anders Bjarklev.

 

Bygges i høj isklasse

Det nye forskningsskib skal bygges i en høj isklasse. Det betyder, at skroget forstærkes, så fartøjet kan sejle i de isfyldte farvande i Arktis.

– Det har stor betydning for forskningssamarbejdet mellem Danmark, Grønland og Færøerne om bl.a. bæredygtigt fiskeri, at det nye skib også kan sejle på hav med isdannelse. Derudover foregår også en del af de togter, der vedrører klimaforskning, i de arktiske egne, siger Anders Bjarklev.

Danmark har desuden sammen med de øvrige arktiske stater et særligt ansvar for at beskytte og sikre en fredelig udvikling i den arktiske region, og dette omfatter bl.a. en stærk forskning.

DR sætter fokus på torsken og iltsvind

I en række artikler og en udsendelse sætter DR torsk under luppen – for hvor bliver den af?

DR sætter fokus på torsken og iltsvind

I en række artikler og en udsendelse sætter DR torsk under luppen – for hvor...