Et royalt dyk for Danmarks tun

Den årlige mærkning af blåfinnet tun i de danske farvande er i fuld gang, og i år fik forskerne fra DTU Aqua royalt selskab.
24 aug 2021

Solen skinnede, havet lå blankt og blikstille, og smilene var store, da Frederikshavn Kommunes borgmester, Birgit S. Hansen, fiskeriminister Rasmus Prehn og H.K.H. Kronprins Frederik sammen sejlede ud for at besigtige den årlige mærkning af den blåfinnede tun i de danske farvande.

Og dagens fangst var alt andet end skuffende. Knap var følgebåden Herta med de officielle gæster og et opbud af pressefolk nået 24 sømil ud for Skagens kyst, på 26 meter vand, da der var bid for første gang. Eller ”en hund i snor”, som det lød over radioen fra besætningen om bord på Realseal.

Meldingen fik straks DTU Aquas forskerhold i en medfølgende mærkebåd til at sætte kursen mod Realseal – og ganske rigtigt: En livlig tun tog livtag med linen, endda i en grad, så den slap fri igen og kunne svømme væk fra fangstfartøjet.

Det korte afbræk gav Kronprinsen mulighed for at give en smagsprøve på sine evner som frømand. Iført våddragt, svømmefødder og dykkermaske sprang Kronprinsen i fra rælingen på mærkebåden og foretog en hurtig besigtigelse af vandforholdene.

Friheden for den undslupne tun holdt dog ikke længe, inden det snarrådige forskerhold igen fik fat i den flotte fisk. Og med Kronprinsen tilbage om bord kunne forskerne mærke turens første tun, mens der blev givet en royal hånd med.

Efter at have målt og mærket tunen, blev den atter sluppet ud i friheden i et solbeskinnet Kattegat. Med mærkningen kan forskerne nu følge tunens færden i et år frem.

Flere Nyheder