Fiskemelsfabrik lukker i Hanstholm

FF Skagen lukker koncernens fabrik i Hanstholm og foretager yderligere tilpasninger i Skagen
af Louise Svane Pedersen
08 sep 2021

FF Skagen lukker koncernens fabrik i Hanstholm.

Koncernen forklarer i en pressemeddelelse, at til trods for historisk høje priser på fiskemel- og olie, så har reducerede kvoter og høje priser på råvarer udfordret virksomheden.

Derudover oplever FF Skagen en tiltagende konkurrence fra andre fiskemelsfabrikker. På bare fire år er der dukket fem nye fabrikker op - tre i Østersøen og to i Norge.

I takt med at der dukker flere fabrikker op, er kvoterne samtidig faldet. FF Skagen forklarer, at der ikke er nok fisk til alle aktører på markedet.

- Vi har på hele branchens vegne kæmpet med at råbe biologer og politikere op, men indtil videre uden held, for kvoterne er fortsat på vej ned ad bakke uden et fremtidigt håb om et opsving. Vi står simpelthen med alt for stor kapacitet til alt for få fisk, siger CEO i FF Skagen, Johannes Palsson.

Fyringsrunde var ikke nok

I et forsøg på at holde fabrikken kørende var der i 2020 en fyringsrunde hos FF Skagen i Hanstholm, men dette var ikke nok. Derfor har ledelsen valgt at opsige 35 medarbejdere i Hanstholm.

- Vi har altid sagt, at så længe der er fisk og kvoter til rådighed, vil fabrikken i Hanstholm ikke blive lukket. Men netop fisk og kvoter er, hvad der mangler, og som har manglet længe. Vi er utroligt kede af, at det rammer vores gode og trofaste medarbejdere, men vi ser ingen anden udvej end at skære endnu mere ind til benet. Jeg vil understrege, at det er dybt frustrerende at nå hertil, fordi biologerne år på år fejler i deres beregninger af kvoter, siger Johannes Palsson.

Fortsat aktivitet

Virksomheden understreger i pressemeddelelsen, at den fremover fortsat vil købe fisk og servicere skibene i Hanstholm. Fremadrettet vil landingerne dog efterfølgende blive kørt til bearbejdning på fabrikken i Skagen. Derudover bibeholder virksomheden lejeaftalen på Hanstholm Havn.

- Hanstholm er en stærk lokation, såfremt fiskekvoterne i Nordsøen ændrer sig i fremtiden, så vi håber, lejeaftalen på den ene eller anden måde kan være en fremtidssikring for FF Skagen, lyder det fra Johannes Palsson.

Tilbage i 2014 blev Hanstholm Fiskemelsfabrik overtaget af FF Skagen A/S, der nu vælger at lukke afdelingen. Siden overtagelsen af fabrikken været drevet som en selvstændig produktionsenhed i koncernen.

For blot to år siden, i 2019, kunne Hanstholm fejre, at der har været en fiskemelsfabrik på havnen i 50 år.

Flere Nyheder