Fiskesygdom hærger - nu suspenderes status som IHN-fri

Efter flere udbrud af fiskesygdommen IHN suspenderes Danmarks status som fri for sygdommen midlertidigt
10 sep 2021

Fødevarestyrelsen har meddelt EU-Kommissionen, at Danmark suspenderer sin status som fri for fiskesygdommen IHN. Dette sker, da endnu et dansk dambrug i sidste uge blev ramt af sygdommen. Det skriver Ritzau.

Dette oplyser Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

- På baggrund af det seneste fund har vi valgt midlertidigt at suspendere Danmarks status som IHN-fri nation, i første omgang til 1. november, forklarer sektionsleder og dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Signe Balslev.

Konsekvenser for eksporten

Fødevarestyrelsen forklarer suspensionen med, at det handler om troværdighed.

- Det gør vi for tydeligt at vise de lande, vi handler med, at vi vil gøre alt for at undgå at sprede sygdommen. Det handler om vores troværdighed, og det handler om at begrænse smittespredningen, siger Signe Balslev til Ritzau.

Fødevarestyrelsen forventer, at flere IHN-fri lande, både indenfor og udenfor EU, vil begrænse eller stoppe med at købe levende fisk og fiskeprodukter fra Danmark. Dog regner styrelsen med, at lande, der ikke er IHN-fri vil fortsætte med at købe dansk.

- Lande, der allerede har IHN inden for deres grænser, har ofte ikke de samme forbehold, og fortsætter erfaringsmæssigt med at købe fisk fra lande med IHN, skriver Fødevarestyrelsen til Ritzau.

IHN er ikke farlig for mennesker, men den kan være dødelig for især yngel og yngre fisk.

Om Årets Ret med Fisk 2021

Prisen uddeles for første gang nogensinde. Konkurrencen er skabt i samarbejde mellem Partnerskabet for Fisk & Skaldyr, Landbrug & Fødevarer og Dansk Fiskeriforening PO.

Vinderen findes ved juryvotering efter at juryen har besøgt de tre nominerede restauranter. Juryen består af fem endnu ikke offentliggjorte navne fra den gastronomiske scene i Danmark.

Prisen uddeles 29. november ved lanceringen af White Guide 2022. White Guide er en spiseguide, som udkommer én gang om året med anmeldelser af de bedste restauranter i Danmark.

Flere Nyheder