Folketinget vil fjerne muligheden for at klage over energiø i Nordsøen

Et flertal i folketinget har fjernet muligheden for at klage over energiø, der skal anlægges i Nordsøen
af Louise Svane Pedersen
25 nov 2021

Ifølge planen skal en såkaldt energiø anlægges 100 kilometer ude i Nordsøen. Den kunstige ø er så vigtig for den grønne omstilling, at et flertal i Folketinget vil fjerne borgere og organisationers muligheder for at kunne klage over det prestigefyldte projekt. Klagemulighederne skal fjernes, så det chancerne for eventuelle forsinkelser i anlægsarbejdet kan minimeres. Det skriver Politiken.

Planen er så, at adgangen for at klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet og Planklagenævnet (de to klageinstanser, hvis man vil brokke sig over den kommende energiø, red.) fjernes. Ifølge Politiken, så er det første gang at en klagemulighed bliver fjernet i den grønne omstillings navn.

Dan Jørgensen (S), der er Klimaminister argumenterer for, at det er nødvendigt at fjerne adgangen for at klage over den kommende kunstige ø.

- Afskæring af klageadgang er et nødvendigt redskab til at begrænse risici for fordyrelser og forsinkelser af projektet," skriver Dan Jørgensen i et skrifteligt svar til Politiken.

Det er meningen, at den kunstige ø først skal stå færdig i 2033.

Energiøen skal levere såkaldt grøn strøm til de danske husstande. Når øen er oppe og køre på fuld kapacitet, så vil den kunne levere så meget grøn energi, at Danmark kan nå klimamålene.

Den kunstige ø skal samle strømmen fra omkringliggende havvindemølleparker og fordele det ud til danskerne.

Selve projektet har en samlet anlægssum på 210 milliarder kroner, når alt er bygget – hvilket svarer til fem Storebæltsbroer.

Læs mere om:

Flere Nyheder