Frankrig udsætter sanktioner mod Storbritannien

Frankrig har længe beskyldt Storbritannien for ikke at leve op til Brexitaftalen, der faldt på plads i julen 2020
af Louise Svane Pedersen
02 nov 2021

I Brexitaftalen står der, at europæiske fiskere skal have muligheden for at fortsætte med at fiske i britisk farvand, hvis de også havde denne rettighed før Brexit.

De britiske myndigheder holder fast i, at de har udstedt licenser til hovedparten af de europæiske kuttere, der har ansøgt om at fortsætte med deres fiskeri i britisk farvand. Men franskmændene er overbevist om, at Storbritannien bevidst undlader at udstede omkring 30 licenser til franske fiskere, der normalt fisker omkring øen Jersey, der ligger i den Engelske Kanal.

Denne konflikt fik Frankrig til at varsle handelssanktioner mod Storbritannien gældende fra midnat mellem d. 1 og 2. november. Men i 11. time aflyste Frankrig handelssanktionerne i 24 timer. Dette skyldes, at den franske præsident Emmanuel Macron mødtes med den britiske premierminister Boris Johnson i forbindelse med COP26-klimatopmødet i Glasgow. Her blev de to ledere enige om, at de vil forsøge at opnå en form for enighed gennemforhandlinger.

- Diskussionerne er genoptaget på baggrund af et forslag, som jeg stillede til premierminister Johnson, sagde Emmanuel Macron i forbindelse med COP26.

Bliver de planlagte handelssanktioner genoptaget, så vil franskmændene begrænse mængden af varer, der kommer ind i Frankrig fra Storbritannien. Myndighederne vil blandet andet indføre flere grænsekontroller og der vil være forbud mod indsejling af britiske skibe til særligt udvalgte franske havne.

Læs mere om:

Flere Nyheder