Hanstholm Havn vil være den første CO2-neutrale havn i Europa

Hanstholm Havn har sat alle sejl til for at gøre grøn energi til havnens næste store vækstdynamo, hvor målet er at transformere havnen til den første CO2-neutrale fiskerihavn i Europa

Efter endt udvidelse er Hanstholm Havn oprustet til en version 2.0 med nye ydermoler, øget vanddybde, ekstra kajkapacitet og hele 130.000 kvadratmeter nyt baglandsareal.

Det store areal, som har direkte adgang til 350 meter kaj, skaber helt unikke muligheder for at tænke stort og tilføje ny aktivitet til havnen.

Det afspejler en stærk målsætning om at transformere det nye havneareal til ét stort energifællesskab, som kan spille godt sammen med fiskeriet, der fortsat vil være solidt forankret i den gamle del af havnen:

– Hanstholm Havn er med den gennemførte havneudvidelse klar til en helt ny epoke, hvor havnens voksende position inden for konsumfiskeri nu får følgeskab af grøn energi som den næste store vækstmotor. Det skal sikre en ambitiøs vækstrejse, hvor havnen ikke alene vil være defineret ved sin rolle som Danmarks førende havn inden for handel, bearbejdning og opdræt af fisk, men samtidig være Europas grønneste og første CO2-neutrale fiskerihavn, fortæller formand for Hanstholm Havn, Kirsten Hede. 

Hanstholm Havn og nyt aktieselskab

Hanstholm Havn er organiseret som en kommunal selvstyrehavn, hvorunder Hanstholm Energifællesskab A/S nu er oprettet som et datterselskab, der således vil operere med sin egen organisation og bestyrelse. Havnens bestyrelse har i den forbindelse aftalt med Hanstholm Havns direktør, Nils Skeby, at han vil fungere som både havnedirektør og administrerende direktør i den nye A/S-konstellation:

– Hanstholm Havn har udarbejdet en strategi, som afspejler en vilje til at skabe innovativ og langsigtet forretningsudvikling. Hanstholm Energifællesskab A/S er nu klar til at sende havnen ud på en grøn vækstrejse, og for at sikre den rette interaktion med havnens øvrige aktiviteter, mener bestyrelsen, at Nils Skeby er den rette på posten som direktør for det nye aktieselskab, lyder det fra havnens formand, Kirsten Hede. 

Fokus på cirkulær energi og grønne arbejdspladser

Nils Skeby ser frem til at kombinere sit direktørjob hos Hanstholm Havn med rollen som administrerende direktør for Hanstholm Energifællesskab A/S, der med en stærk grøn profil vil være attraktiv at søge imod for aktører, der ønsker at være en del af fremtidens havn:

– Kongstanken bag Hanstholm Energifællesskab er, at alle ressourcer skal bringes i spil og udnyttes så godt som overhovedet muligt i cirkulære processer med et stærkt fokus på Power-to-X. På den måde kan vi for eksempel opsamle lokal CO2-udledning og benytte det som en værdifuld ressource til fremstilling af grønt brændstof til skibe, ligesom restaffald fra blandt andet fiskeindustrien kan indgå i produktion af biogas for opvarmning af havn og by, fortæller direktør Nils Skeby og fortsætter:

– Ved at gøre den enes affald til den andens ressource skal Hanstholm Energifællesskab være leveringsdygtig i grønne energiformer og gøre Hanstholm til det rette sted for virksomheder og investorer, der vil med på en grøn vækstrejse. Det vil samtidig sikre en vigtig tilførsel af nye, lokale arbejdspladser på Hanstholm Havn. 

Et markant bidrag til den grønne omstilling

Hanstholm Energifællesskab A/S vil gøre Hanstholm Havn toneangivende inden for grøn havnedrift og på
den måde sikre et massivt bidrag til den grønne omstilling, hvor Danmarks klimamålsætning er en 70-procents CO2-reduktion inden udgangen af 2030. Hanstholm Havn er en del af det Klimaalliancen Thy – en sammenslutning af organisationer som har forpligtet sig til at arbejde for, at Thy ikke alene reducerer sine CO2-udledninger med 70 procent, men samtidig arbejder målrettet med at udvikle det lokale erhvervsliv.

Borgmester i Thisted Kommune og næstformand i Hanstholm Havns bestyrelse, Ulla Vestergaard, ser med stor begejstring på havnens målrettede arbejde med at gøre grøn omstilling til en naturlig del af fremtidens forretning:

 – Hanstholm Havn er en af de største erhvervsdrivere i Thisted Kommune med mange produktionsvirksomheder og omkring 2.300 lokale arbejdspladser. Havnen rummer derfor også et stort potentiale for at bidrage ind i den grønne omstilling, og derfor er det meget prisværdigt at opleve, hvordan Hanstholm Havn arbejder både ambitiøst og fremsynet med at tage ansvar og gøre den grønne omstilling til en naturlig katalysator for havnens videre udvikling.

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget store mængder stenbidere

Bundgarnsfiskere har genudsat tonsvis af stenbidere

Selv om de har begrænset deres fiskeri markant, har bundgarnsfiskere på Djursland måttet genudsætte meget...