Hvide Sande-kutter påsejlet af coaster

Besætningen er dybt rystede over hændelsen – som forårsagede store materielle skader
af Nancy Frich
18 aug 2021

Fiskeskipper Lars Tarp Jensen og besætningen på tre mand fik en slem forskrækkelse, da de forleden nat i rum sø, blev påsejlet af den 4000 ton tunge og 100 meter lange coaster Lily B, mens de lå for anker.

- Coasteren ramte os lige i stævnen. Og det var faktisk et held. Det er her fartøjet er allermest stærk og samtidig et sted, hvor vi kunne undgå at tage vand ind. Var vi blevet ramt enten ind i siden eller på bagenden tør jeg slet ikke tænke på, hvad der kunne være sket, siger Lars Tarp Jensen, som på uheldstidspunktet selv have ankervagten i styrehuset, på RI 138 Helle Jes.

Chokeret besætning

Besætningen var netop blevet færdige med at hive rødspættegarn i Jammerbugten, og de tre fiskere var gået til køjs for at få et hvil efter dagens arbejde.

Det store brag ved påsejlingen fik dog på et splitsekund fiskerne ud af køjen og op på dækket for at se, hvad der var på færde.

De fire rystede og chokerede fiskere kunne nu konstatere, at forenden på skibet var slået i stykker og at ankergrejet var revet væk.

- Jeg fik hurtigt fat i kaptajnen på Cargo-skibet Lily B, som er hjemmehørende i Antigua Barbuda i Caribien. Da Lyngby Radio som lytter med på nødkanalen hørte vores samtale, overtog de styringen af det videre forløb. I og med at vi ikke tog vand ind og vi selv kunne sejle, fik coasteren med Søfartsstyrelsen mellemværende lov til at sejle videre. Kaptajnen har erkendt fejlen, og mit og deres forsikringsselskab har styr på det formelle i sagen, lyder det fra Lars Tarp Jensen, som i øjeblikket er ved at få skaden gjort op hos håndværkerne i Hvide Sande.

Tilbud om krisehjælp

Fragtskibet var på vej fra Antwerpen nord om Skagen med kurs mod Stettin i Polen, da den i mørket vædrede RI 138 Helle Jes som lå for anker efter en lang dags fiskeri.

- Vi er af blevet tilbudt krisehjælp fra Fiskeriets Arbejdsmiljøråd. Selv om vi alle var rystede, har det ikke været nødvendigt med professionel hjælp. Da vi lige fik os sundet lidt efter påsejlingen, satte vi os over en kop kaffe og fik det hele snakket godt og grundigt igennem. Men det er klart, det er ikke noget, man sådan lige med det samme ryster af sig. Når jeg næste gang står på broen og holder udkig, kan det godt være at situationen dukker op til overfladen igen, lyder det fra Lars Tarp Jensen, som igen er taget på havet for at fiske efter rødspætter.

Hvide Sande fiskerne har af Skibstilsynet fået tilladelse til at få skibet nødtørftigt repareret, som en midlertidig løsning. Til efteråret skal skaderne efter påsejlingen laves, så Helle Jes igen bliver som før den blev vædret.

Læs mere om:

Flere Nyheder