Nordjyske borgmestre: Fiskeriet skal fortsat bidrage med vækst og arbejdspladser

Seks nordjyske borgmestre frygter for deres kommuners fremtid, hvis SF får gennemført et forbud mod fiskeri med trawl
af Louise Svane Pedersen
07 sep 2021

Seks nordjyske borgmestre har sammen dannet det, de kalder for Nordjysk Fiskerikommune Netværk. Det er i kraft af dette netværk, at borgmestrene har et debatindlæg i tirsdagens udgave af Nordjyske Stiftstidende.

I debatindlægget skriver borgmestrene om regeringens finanslovsudspil, at de er i den del af teksten, hvor der bliver lagt op til, at man fra politisk side vil mindske forskellene mellem land og by. Borgmestrene opfordrer til, at der fra politisk side bliver værnet om de erhverv, der er af særlig betydning for landdistrikterne.

- Det gælder i høj grad fiskeriet, hvor vi i det nordjyske netværk af fiskerikommuner kan se, at vi ikke kan undvære det bidrag, fiskeriet leverer, skriver borgmestrene i avisen.

SF's udspil vækker bekymring

I sidste uge præsenterede SF deres politiske udspil, hvor partiet ønsker et forbud mod trawlfiskeri i de danske farvande. Et forbud, der vil få stor betydning for de danske fiskere og de mange følgeerhverv på land. Forbuddet har vækket bekymring blandt de seks nordjyske borgmestre, da det vil have en stor effekt på deres kommuner, hvis forbuddet bliver en realitet.

Det estimeres at cirka 90 procent af de fisk, der fanges i Danmark kommer fra trawlfiskeriet. De seks borgmestre kalder trawlfiskeri for rygraden af dansk fiskeri, og forklarer at det vil have store konsekvenser, hvis et forbud bliver aktuelt.

- Vi er ikke uenige i i SF's intentioner om, at vi skal passe bedre på vores have. For det skal vi. Men det er altså afgørende, at vi fremfor populistisk snuptagsløsninger, der bomber fiskeriet tilbage til stenalderen, får en ordentlig snak om, hvordan vi både kan sikre et bedre havmiljø og et fiskerierhverv, der fortsat kan hjælpe til at holde hjulene i gang i kommuner som vores, lyder det fra borgmestrene.

De seks borgmestre opfordrer politikere til at med fiskere og andre i erhvervet, så man sammen kan finde en løsning, der er til gavn for kommuner, erhvervet og miljøet fremadrettet - uden at man forbyder trawlfiskeriet og øger afstandene mellem land og by.   

De seks borgmestre, der sammen udgør Nordjysk Fiskerikommune Netværk er:

Mogens Gade, V

Jammebugt Kommune

Arne Boelt, A

Hjørring Kommune

Ulla Vestergaard, A

Thisted Kommune

Karsten Nielsen, V

Læsø Kommune

Hans Ejner Bertelsen, V

Morsø Kommune

Birgit S. Hansen, A

Frederikshavn Kommune

Formand Nordjysk Fiskerikommune Netværk 

Flere Nyheder